2 C
Brussel

Slechts 52% kinderen spreekt altijd Nederlands thuis

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse taalvaardigheid van de tienjarigen gaat zienderogen achteruit. Het internationale PIRLS-onderzoek naar begrijpend lezen brengt harde waarheden aan het licht en vormt een nieuwe klap voor ons onderwijs. Tienjarigen in Vlaanderen hebben voor lezen op vijf jaar tijd een achterstand van vier maanden opgelopen, zo meldt Het Nieuwsblad. Opvallend is dat amper 52 procent van de Vlaamse tienjarigen thuis altijd Nederlands spreekt. Zij die thuis een andere taal spreken, scoren algemeen slechter.

De resultaten van het vorige PIRLS-onderzoek uit 2016 zetten ons onderwijs al op stelten: Vlaamse tienjarigen tuimelden van de top naar de bodem qua taalkennis. De nieuwste test brengt nog meer erbarmelijke resultaten. Onze leerlingen scoren nog 14 punten lager tegenover 2016, van 525 in 2016 zakken we naar 511. “Eén jaar leesonderwijs komt ongeveer overeen met 42 punten”, zegt hoofdonderzoekster Katrijn Denies (KU Leuven) aan Het Nieuwsblad. “Een daling van 14 punten betekent dus dat onze leerlingen vier maanden achterstaan ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in 2016. Dit is alarmerend.” Ten opzichte van 2006 gaat het zelfs om een achteruitgang van 10 maanden.

Ook is het aantal uitblinkers meer dan gehalveerd. In 2016 haalde nog zeven procent van onze leerlingen een niveau ver boven de lat. Nu haalt amper drie procent datzelfde niveau. Aan de onderzijde van de lat speelt zich maar liefst een verzesvoudiging af. Waar in 2016 slechts één procent van de Vlaamse tienjarigen de absolute basis niet haalde, scoort nu maar liefst zes procent beneden alle peil.

Vlaamse kinderen op één na slechtste in EU-15

Een schrikbarend resultaat is dat nergens in Europa kinderen thuis zo weinig de onderwijstaal spreken als in Vlaanderen. Amper 52 procent van de tienjarigen gaf in een gekoppelde bevraging aan altijd Nederlands te spreken thuis. In buurland Nederland ligt het ook laag, op 64 procent. In Portugal, bijvoorbeeld, spreekt 77 procent van de kinderen thuis Portugees. Bovendien is gebleken dat het net de leerlingen die thuis soms of nooit Nederlands spreken, het slechter doen op de toets.

De cijfers baren Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) zorgen. Hij pleit voor een opwaardering van het Nederlands in het onderwijs. “De beheersing van een rijke Nederlandse taal als de exclusieve omgangstaal in Vlaanderen is essentieel om te komen tot kwaliteitsvol onderwijs. Daarom moet er in het lager onderwijs extra gefocust worden op taalverwerving, grammatica, lees- en schrijfvaardigheid”, klinkt het op Twitter. “Vooral het aantal uren gespendeerd aan lezen moet zeker de hoogte in. We moeten ons dan ook verzetten tegen de voorstellen van bepaalde onderzoekers en linkse partijen om anderstalige kinderen ook op school (deels) onderricht te laten volgen in hun thuistaal.”

De meest nuttige vergelijking valt te maken met de vijftien kernlanden van de Europese Unie. Van die vijftien landen zitten de leerlingen in Vlaanderen bij de sterkste dalers. Leerlingen uit buurlanden Frankrijk en Nederland dalen forser, maar eindigen nog steeds boven Vlaanderen. Vlaamse leerlingen bengelen compleet onderaan de Europese klas. We staan hiermee op hetzelfde niveau als Cyprus en worden voorbijgestoken door landen als Albanië en Bulgarije. Poolse leerlingen scoren zelfs 38 punten hoger. Enkel Waalse leerlingen doen het nog slechter dan wij.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996) is redactiechef van V-Nieuws. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-Nieuws werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen