16.9 C
Brussel

Turken in België stemmen massaal voor Erdogan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag vonden er in Turkije presidentsverkiezingen plaats. Voor het eerst in twintig jaar regeren kreeg huidig president Recep Tayyip Erdogan te maken met een tegenstander die hem van de troon zou kunnen stoten. Ook in andere landen werd gestemd. In België trokken maar liefst 85.000 Turken naar het stemlokaal. Meer dan 72% van hen stemde voor Erdogan volgens de officiële statistieken.

Voor het eerst in de geschiedenis is er bij de Turkse presidentsverkiezingen nood aan een tweede ronde. Bijna alle stemmen in binnen- en buitenland zijn geteld. Erdogan behaalde de eerste plaats met 49,50 percent van de stemmen. Net niet voldoende voor een absolute meerderheid dus. Kemal Kiliçdaroglu, de leider van de oppositiepartijen, werd voorlopig tweede met 44,89 percent van de stemmen. Een derde kandidaat trok zich eerder terug uit de verkiezingen nadat hij in een seksschandaal verwikkeld raakte.

Turken in West-Europa stemmen Erdogan

Het is opvallend dat Erdogan in Turkije zelf slechts 49,24 percent van de stemmen binnenhaalt, terwijl hij in het buitenland maar liefst 57,19 percent van de Turken achter zich krijgt. In België stemde bijvoorbeeld 72,31 percent van de Turken voor Erdogan. Kiliçdaroglu kreeg 24,65 van de Turken in België achter zich. Ergens hoeft niet allerminst te verbazen wanneer blijkt dat Diyanetmoskeeën propaganda voerden voor Erdogan.

Ook in andere West-Europese landen kreeg de huidige Turkse president een overgroot deel van de stemmen. Turken in Duitsland (65,40%), Nederland (68,39%) en Frankrijk (64,24%) stemden in zijn voordeel. Ook Turken die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten wonen kozen de huidige president. Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, reageerde op Twitter: “Als 3 op 4 Turken in België zo graag Erdogan willen, waarom gaan ze niet gewoon in Turkije wonen?”.

Lees verder onder de tweet:

Tweede ronde

De voorzitter van de Hoge Kiesraad (YSK) heeft bevestigd dat de Turkse presidentsverkiezingen zullen worden beslist in een tweede ronde tussen zittend president Erdogan en oppositiekandidaat Kılıçdaroğlu. Zowel Erdoğan als Kılıçdaroğlu hebben de tweede ronde aanvaard en vertrouwen in een resultaat in hun voordeel. De tweede ronde zal doorgaan op 28 mei.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen