6.6 C
Brussel

Na staking bij Delhaize nu tot 70% personeel ziek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Supermarktketen Delhaize staat na de stakingen voor een nieuw euvel: in sommige filialen zit tot 70 procent van de werknemers ziek thuis, en dit schijnbaar meer in Wallonië. Dit wordt gezien als een uitloper van het sociaal conflict dat al twee maanden aan de gang is. “Als je na zo’n historische staking van acht weken geen of amper vooruitgang ziet, is de klap dubbel zo hard”, klinkt het uit vakbondshoek in HLN.

Sinds een week zijn alle winkels van Delhaize terug open. Veel winkels – vooral in Wallonië- waren geruime tijd gesloten omwille van stakingsacties van het personeel. De problemen lijken echter niet geweken. Sinds de directie bekendmaakte om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen, zijn er opvallend meer afwezigen door ziekte dan normaal. “In sommige winkels heeft meer dan de helft van het personeel een ziektebriefje”, zegt een werknemer uit de provincie Luxemburg aan het Waalse Sudpresse. In de regio wordt zelfs melding gemaakt van “winkels waar tot 70 procent van de personeelsleden ziek zou zijn”.

Delhaize zelf noemt dit getal “overdreven”. Woordvoerder Roel Dekelver bevestigt aan de redactie van HLN wel dat er meer zieken dan normaal opgetekend worden. “Dat is het geval sinds 7 maart. Tegelijk stellen we vast dat het de laatste tijd ook weer aan het verbeteren is. Al blijft het aantal afwezigheden hoger dan gebruikelijk.” Dekelver wenst geen uitsluitsel te brengen omtrent een hoger ziekteverzuim in Wallonië en Brussel, waar ook meer winkels gesloten waren tijdens de acties.

Begrip bij vakbonden

Vakbondsafgevaardigde Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB ontkent dat het om een gecoördineerde actie uit vakbondshoek zou gaan. “Mensen zijn moe. Zo’n historische staking van acht weken kruipt in de kleren. Zeker wanneer je dan geen of amper vooruitgang ziet, is de klap dubbel zo hard”, klinkt het bij Wellens. “Onderschat niet wat gewone personeelsleden de afgelopen weken gepresteerd hebben. Dagen van zestien uur aan het piket. Sommige Waalse of Brusselse collega’s hebben in hun auto geslapen om actie te blijven voeren aan het distributiecentrum in Zellik. Daar zijn bovenmenselijke prestaties geleverd. Dat heeft veel energie gekost. Ook psychologisch. Daar krijg je een terugslag van.”

De directie legde op twee mei een reeks bijkomende garanties op tafel voor het personeel, echter lijkt er weinig schot in de zaak rond het sociaal conflict te komen. “We hebben contacten met de sociaal bemiddelaar en het kabinet-Dermagne“, vervolgt Wellens. “Maar op dit moment heeft een nieuwe poging om weer aan tafel te zitten met de directie weinig nut. Daarvoor moeten de geesten nog verder rijpen.”

Delhaize is niet van plan extra controleartsen op pad te sturen. Op 22 mei, daags voor de nieuwe ondernemingsraad, staat een volgende nationale actie in Brussel van het gemeenschappelijk vakbondsfront gepland.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen