16.9 C
Brussel

Sociaal protest bij Delhaize houdt aan: 94 winkels blijven dicht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het overleg tussen de Delhaize-directie en de vakbonden heeft voorlopig nog geen resultaten opgeleverd. Doorn in het oog is het grootschalig plan om alle winkels die nog in eigen beheer zijn, te laten uitbaten door zelfstandigen. 94 winkels blijven ook vandaag daarom dicht in protest. Zo’n 300 stakende werknemers zijn verzameld nabij het hoofdkwartier van de winkelketen, om druk uit te oefenen op het overleg. Op het distributiecentrum verloopt voorlopig alles normaal, communiceert Delhaize via Het Laatste Nieuws.

De plannen van Delhaize om de 128 supermarkten die nog in eigen beheer zijn, te verkopen aan zelfstandige uitbaters, blijven zorgen voor sociale onrust. De vakbonden beweren dat de loon- en werkvoorwaarden van het personeel zullen achteruitgaan. Dat wordt evenwel genuanceerd door de directies: het personeel zou hun bestaande statuten en opgebouwde rechten gewoon kunnen meenemen. Communistische oppositiepartij PVDA beweert dan weer dat Delhaize de operatie alleen maar uitvoert om de aandeelhouders blij te houden. Veel winkels draaien in ieder geval verlies onder het huidig beheer en systeem.

Met papieren zakken tegen Delhaize-directie

De vergadering die dinsdagochtend plaatsvond, was zeer snel afgelopen en duurde nog geen 15 minuten. De sfeer leek ook niet echt geschikt om tot een vergelijk te komen. De vakbondsafgevaardigden zetten tijdens het overleg een papieren zak op het hoofd, om te symboliseren dat ze zich bij het vuil gezet voelen. Ook werd er gezegd dat de directie geen rekening hield met de aanwezigheid van alle buitenstaande stakende medewerkers. Een opmerkelijke statement, gezien de actie met de papieren zakken duidelijk op voorhand moet zijn afgesproken.

“De directie wil voortdoen, alsof er niets aan de hand is”, zo zei vakbondssecretaris Frank Convents van ACV Puls nog aan Belga, bijgestaan door Wilson Wellens van ACLVB. De bonden verwijten de directie ook termen te gebruiken die verband houden met de procedure die kader in de Wet-Renault, de regelgeving die van toepassing is bij collectief ontslag. Er is evenwel geen collectief ontslag en de Delhaize-directie ontkent ook dat een procedure-Renault gaande is.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Het is onwaarschijnlijk dat Ahold Delhaize – de multinationale concern die Delhaize beheert – de verkoopplannen zal wijzigen. Anderzijds zag Ahold Delhaize haar winst in 2022 wel met 14 procent stijgen tot 2,5 miljard euro.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen