21.8 C
Brussel

Lachaert verlaat zinkend Open Vld-schip

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Egbert Lachaert heeft vandaag aangekondigd na de zomer op te stappen als partijvoorzitter van Open Vld. Dat meldt Het Laatste nieuws. In een mededeling zei hij dat er “om van een verdere hervorming van de liberale partij een succes te maken, iedereen zichzelf ook in vraag [moet] durven stellen.”

Eerder deze maand haalde Open Vld de slechtste peiling ooit. De partij haalde slechts 8,3 procent. Hoewel die resultaten al enkele keren tot lastige partijbureaus leidde, leek de positie van Lachaert niet in het gedrang te komen. Toch stapt Egbert Lachaert na de zomer op als partijvoorzitter.

Volgens Lachaert namen de liberalen de afgelopen jaren “in een moeilijk tijdsgewricht een grote verantwoordelijkheid”, en is nu “het ogenblik aangebroken om hervormingen door te voeren die ons land sterker maken voor de toekomst”. In zijn mededeling spreekt hij daarom van “vernieuwing en een duidelijke kentering. […] Iedereen [moet] zichzelf in vraag durven stellen.”

Nieuwe voorzitter

Lachaert zal in de komende weken de lopende zaken afronden en zal nadien Kamerlid voor Open Vld blijven. De partijtop zal in die weken bekijken of er na de zomer voorzittersverkiezingen georganiseerd worden.

Kanshebbers voor het voorzitterschap zijn er in ieder geval genoeg. Open Vld heeft met Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose en Kamerlid Jasper Pillen twee ondervoorzitters. Bij de voorzittersverkiezingen van drie jaar geleden kreeg Lachaert concurrentie van de relatief onbekende West-Vlaming Stefaan Nuytten, Vlaams Parlementslid Els Ampe en voormalig minister Bart Tommelein. Die laatste kondigde eerder dit jaar aan dat hij de nationale politiek vaarwel zegt.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen