22.2 C
Brussel

Kamer schakelt parket in voor terugvordering illegale pensioenbonussen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Kamer is van plan om de onwettig uitbetaalde pensioenbonussen, die gingen naar tal van topambtenaren en oud-voorzitters Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA), terug te vorderen. Dit desnoods via het gerecht. Het gaat wel enkel over de sommen uitbetaald tijdens de afgelopen tien jaar. Dat meldt onder meer de VRT. De Croo stortte al zijn extra vergoeding – goed voor 210.000 euro – terug, maar Bracke weigert. Bij hem gaat het om 126.000 euro. Het leeuwendeel is in ieder geval beland bij de topambtenaren, bleek eerder deze maand. Zij zijn samen goed voor 5,8 miljoen aan illegaal ontvangen bonussen.

De extralegale pensioenextra’s die zijn uitgedeeld aan de topambtenaren en oud-voorzitters van de Kamer zijn immens. Voor één oud-hoofdgriffier genaamd R.M. gaat het om maar liefst 1,355 miljoen euro bruto, in de periode tussen 2008 en 2022. Die sommen zijn onwettelijk uitbetaald. De vergoedingen liepen immers via een constructie bedoeld om het zogenaamde Wijninckx-plafond van 1978 te ontwijken. Dit plafond dwingt een – nochtans omvangrijk – maximumpensioenbedrag van een kleine 8.000 euro bruto per maand af (en verhindert dus een groter pensioen).

Parket moet rol spelen in terugvordering bij weigeringen

Alle Kamerfractieleiders hebben woensdag beslist om deze pensioenextra’s terug te vorderen, tot 10 jaar terug. Niet alles wordt dus gevorderd. De nog levende betrokkenen zullen een verzoek krijgen via brief. Bij weigering zal de rechter ingeschakeld worden. De Federale Pensioendienst heeft vorige week ook het parket op de hoogte gebracht en de Kamer liet zich als benadeelde partij bij het Parket optekenen. Een burgerlijke partijstelling hoort tot de verdere mogelijkheden, klinkt het.

De druk om de sommen terug te vorderen werd in het bijzonder opgevoerd door het Vlaams Belang. Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) had het zo over “een graaicultuur, een mentaliteit die helemaal scheef zit” en eiste zelfs een onderzoekscommissie. Die komt er echter niet omdat de meerderheidspartijen dit weigerden. Ook riep Pas in Terzake de Kamer op om “niet [te] treuzelen” als het ging over de terugvorderingen.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen