De zelfbediening in de Kamer inzake de ‘pensioensupplementen’ kent grotere proporties dan aanvankelijk gedacht. Er zou zeker 7 miljoen te veel betaald zijn via de extra uittredingsvergoedingen die gemaakt zijn om de pensioenplafonds te omzeilen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Opmerkelijk: het zijn niet oud-voorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld) die met de meeste extralegale centen zijn gaan lopen, maar de gepensioneerde quaestores, adjunct- en hoofdgriffiers. Zij zijn samen goed voor 5,8 miljoen. Oppositiepartij Vlaams Belang reageert bikkelhard: “het gaat om een graaicultuur, een mentaliteit die helemaal scheef zit”. De Vlaams-nationalistische partij wil een onderzoekscommissie instellen, maar vindt daarvoor geen steun bij de meerderheid.
De extralegale pensioenextra’s die zijn uitgedeeld aan de topambtenaren en oud-voorzitters van de Kamer zijn immens. Voor één oud-hoofdgriffier genaamd R. M. gaat het om maar liefst 1,355 miljoen euro bruto, in de periode tussen 2008 en 2022. Ter vergelijking, voor De Croo gaat het om ‘slechts’ 210.819 EUR en bij Bracke om ‘amper’ 126.015 EUR sinds 2019. De volgens juridische adviezen onwettige regeling bestaat al sinds 1971. Opmerkelijk, want de regeling ontwijkt het zogenaamde Wijninckx-plafond van 1978, hetgeen een nochtans omvangrijk maximumbedrag van een kleine 8.000 euro bruto per maand afdwingt (en dus meer verhindert).
En ondanks dat dit bijzonder systeem in de senaat werd afgeschaft in 2004 (waar het dus ook bestond), bleef het bestaan in de Kamer en werd het zelf bestendigd en ‘verduidelijkt’ door zij die er zelf van zouden profiteren, waaronder één van de acht topambtenaren die samen de 5,8 miljoen hebben opgestreken. Oud-hoofdquaestor E. M. ondertekende zo zelf een nota in 2021 die het mechanisme versoepelde, vijf maanden voor zijn eigen pensioen.
Het Vlaams Belang wil “elke cent terugvorderen” die is uitbetaald door “scheve graaicultuur Kamer”
In Terzake scheen Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) haar licht op de duistere zaak. Het gaat om “een graaicultuur, een mentaliteit die helemaal scheef zit”, zo ging Pas van start. “Ik begrijp niet waarom men geen onderzoekscommissie wil. […] In een onderzoekscommissie heb je de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en kan je diegenen vorderen die [zoveel] jaar geleden het allemaal hebben bedisseld. En dat is nodig om de onderste steen naar boven te halen. Wat ons betreft moet elke [verkeerd uitgekeerde] eurocent teruggevorderd worden.”
De oppositiepartij vindt echter geen steun voor die onderzoekscommissie bij de meerderheid. Maar Pas blijft optimistisch inzake de terugvorderingsmogelijkheden. “Als men deze maatregel intrekt, met de bevoegdheid die het [Kamer]bureau heeft, dan heeft deze maatregel nooit bestaan, ook naar de toekomst niet en wordt [dit gekwalificeerd] als ‘onrechtmatige verrijking’, en dat kan je perfect terugvorderen. De Kamer mag hier niet in treuzelen.”
Op sociale media haalde het Vlaams Belang evenzeer hard uit. “Hoe leg je dit uit aan de hardwerkende Vlaming die het steeds moeilijker heeft om rond te komen?”, klonk het op Facebook via het officiële partijkanaal.