5.5 C
Brussel

Bracke dient De Roover van antwoord: “Wou je extra verslag voor Slapende Kamerleden?”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke bijt van zich af nadat vorige week uitkwam dat hijzelf, oud-Kamervoorzitter Herman De Croo en een aantal topambtenaren al jaren een onwettelijke pensioenbonus kregen. In een opiniestuk op Doorbraak.be duidt hij de context van de toeslag via de Kamer en benadrukt hij dat iedereen op de hoogte was. Meest opvallend is evenwel zijn felle uithaal naar de N-VA – in het bijzonder naar Peter De Roover, die eerder stelde dat de pensioensupplementen ‘onder de rader’ zijn ingevoerd. “De Roover moet wel eens uitleggen wat boven de radar zou kunnen zijnMisschien nog een Extra Verslag voor Slapende en Slepende Kamerleden?”

Vorige week bleek dat acht oud-topambtenaren en oud-Kamervoorzitters Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA) een onwettelijk pensioensupplement krijgen, tot duizenden euro’s per maand. Die situatie kwam in het Kamerbureau vorige week aan het licht, maar is al jaren aan de gang. Oppositiepartijen Vlaams Belang en de extreemlinkse PVDA eisten een onmiddellijke stopzetting van het gebruik en terugbetaling van de onregelmatig uitbetaalde gelden. Bracke beweert evenwel nu via Doorbraak dat er aan zijn bonus niets onregelmatig zou zijn, maar dat het deel uitmaakte van zijn statuut.

N-VA kop van Jut voor Bracke

“Ik maak me geen illusies. Winnen doe je hier nooit. Wat volgt zal worden genegeerd, weggelachen…”, zo steekt Bracke van wal, om al snel op de N-VA te beginnen schieten. “De Standaard schrijft dat de toeslagen nooit door het Bureau of enig ander orgaan in de Kamer zijn goedgekeurd. Oei… Die vergoeding staat letterlijk in [de ambtenaren-generaal] hun statuut. […] Voor Peter De Roover is dat allemaal onder de radar gebeurd. Hij moet wel eens uitleggen wat boven de radar zou kunnen zijn. Misschien nog een Extra Verslag voor Slapende en Slepende Kamerleden? Zoiets?”

Ook N-VA-Kamerlid Sander Loones krijgt de volle laag. “Het is ronduit schandelijk dat Sander Loones zijn vertrouwen in de diensten van de Kamer publiek opzegt”, aldus nog Bracke. “Dat politici hun job niet doen, en dan een probleem in het mandje duwen van mensen die moeten zwijgen, is ongehoord. Ik weet dat er bij die voormalige ambtenaren-generaal mensen zijn die uit pure loyauteit niet naar de rechter zullen stappen. Ze hebben ongelijk.”

Terugbetalen?

Eerder vorige week dacht Croo senior de hetze te kalmeren door aan te kondigen dat hij het bedrag (125.000 EUR) dat hij kreeg bovenop zijn pensioen zou storten aan de Stichting tegen Kanker. In de pers en bij het Vlaams Belang wees men er echter al snel op dat dat geld aan de belastingbetaler toebehoort. Bovendien krijg je een fiscale aftrek voor zo’n giften; dus dat aandeel zou de belastingbetaler dan evenzeer ontnomen worden ten voordele van De Croo senior.

Bracke daarentegen maakt opmerkelijk genoeg geen enkele beloftes om iets terug te betalen in zijn stuk op Doorbraak. Nochtans zegt hij ook: “Ik beken: ik heb me nooit afgevraagd of wat ik kreeg wel wettelijk was. ‘Het is wat het is’, is een zinnetje dat ik naar verluidt heel veel gebruik.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen