14 C
Brussel

Janssens: “hoog tijd om niet-Europese allochtonen te wijzen op hun plichten”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Chris Janssens (Vlaams Belang) is sinds 2009 Vlaams Parlementslid voor de kieskring Limburg. Hij werd op 9 juni opnieuw verkozen met maar liefst 41.803 voorkeurstemmen. Janssens is tevens ondervoorzitter van het Vlaams Belang en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Voor de komende lokale verkiezingen van 13 oktober zal Janssens de lijst trekken in Genk, waar hij ook fractieleider voor het Vlaams Belang is in de gemeenteraad. Naar aanleiding van deze lokale verkiezingen, regelde V-NIEUWS een interview met de Vlaams Belang-ondervoorzitter.

Wat ziet u als de grootste uitdagingen voor Genk, en hoe wil uw partij deze aanpakken?

“De vervreemding neemt toe, maar de integratie helaas niet. Genkenaren maken zich zorgen over onveiligheid en drugshandel, het verdwijnen van treinverbindingen en bankautomaten, de verloedering en het sluikstorten in onze wijken en de armoede in onze stad. Ze maken zich boos over trajectcontroles die dienen om de stadskas te vullen, en over dure prestigeprojecten, terwijl er amper geld is voor lokale verenigingen”, legt Janssens uit aan V-NIEUWS.

Er moet een nultolerantiebeleid komen tegen overlast, vervuiling, geweld en drugs. Lokale verenigingen moeten voorrang krijgen op zwaar gesubsidieerde kunstenaars. En er moet een inschrijvingsstop komen voor niet-Europese vreemdelingen.”

“Een op de twee kinderen wordt nu al geboren in een islamitisch gezin”, merkt de Genkse fractievoorzitter op. “Als we Genk van ons willen houden, moeten we NU zeggen: het is genoeg geweest, trop is te veel!”

Genk telt veel inwoners van buitenlandse afkomst, zoals Italianen, Grieken, maar ook Turken en Marokkanen. Is er een merkbaar verschil in integratie tussen mensen van Europese en van niet-Europese afkomst in Genk?

“De integratie van stadsgenoten van Europese origine was een voorbeeld van hoe het moet. Nadat de eerste generatie de taalkloof overbrugde, verliep de integratie vanaf de tweede generatie spontaan. Italianen, Grieken, Spanjaarden, Polen, Vlamingen: ze werden vrienden, collega’s, geliefden, en stichtten gemengde gezinnen.”

“Bij inwoners van niet-Europese afkomst is grotendeels het tegendeel waar. Turken en Marokkanen halen nog steeds een partner in de landen van herkomst van hun (over)grootouders. Ze hebben hun eigen gemeenschap van cafés, bakkers, supermarkten en restaurants en leven dus gesegregeerd”, hekelt Janssens.

“De machtspartijen hebben decennialang weggekeken om hun allochtone electoraat niet voor het hoofd te stoten. Hoog tijd om na alle verkregen rechten, de niet-Europese allochtonen eindelijk eens te wijzen op hun plichten.”

Ongeveer 40 procent van de Genkse kinderen in de lagere school hebben een andere thuistaal dan het Nederlands. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe wil het Vlaams Belang deze problematiek aanpakken?

“Doordat veel Turken en Marokkanen nog steeds een partner in het land van herkomst halen, moet de integratie telkens van vooraf aan beginnen. Dat leidt tot totaal gebrekkige kennis van het Nederlands bij de kinderen die in die gezinnen opgroeien. Thuis kijkt men naar de Turkse of Arabische televisie en komt men amper in aanraking met de Nederlandse taal of de Vlaamse cultuur”, merkt Janssens op.

“De schoolprestaties lijden daaronder, met als gevolg een hoog aantal schoolverlaters zonder diploma. Die mensen geraken moeilijk aan het werk, en verzeilen in de werkloosheidsstatistieken. Die vicieuze cirkel moet eindelijk eens doorbroken worden door een immigratiestop en door de ouders te wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Als u naar de huidige politieke situatie in Genk kijkt, welke uitdagingen ziet u voor het vormen van een coalitie en een stabiel bestuur?

“Na 75 jaar cd&v-beleid, eerst gesteund door het kartel met N-VA, vervolgens in een coalitie met Vooruit, is het tijd voor verandering. Dat toont de stadsbarometer ook aan: het stadsbestuur verliest aan hoge snelheid het vertrouwen van de Genkenaren.”

“Wij willen een nieuwe wind laten waaien, en daar kan de Genkenaar voor zorgen als hij gaat stemmen voor het Vlaams Belang”, roept de ondervoorzitter op. “Men moet zich de vraag stellen: wil ik dat mijn stad verder bestuurd wordt door de linksen, groenen en traditionele machtspartijen, zodat de huidige problemen alleen maar verergeren?”

“Of wil ik tegen mijn kinderen en kleinkinderen kunnen zeggen dat ik er alles aan deed om in Genk het cordon sanitaire te doorbreken en voor oplossingen te zorgen? Op zondag 13 oktober is de keuze duidelijk. Met een massale stem voor het Vlaams Belang maken we Genk weer van ons”, aldus Janssens.

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen