18.7 C
Brussel

Van Rooy (VB): “statistieken zijn duidelijk: vervreemding is echt”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens Statistiek Vlaanderen heeft meer dan een vierde van de inwoners van Vlaanderen een buitenlandse herkomst (27 procent). In 2000 was dat nog maar een tiende (10 procent). Ongeveer zes op de tien personen van buitenlandse herkomst zijn afkomstig van een land buiten de EU27. “Dat mainstream media en politici de term ‘omvolking‘ taboe hebben verklaard, is zeer bizar in het licht van deze veelzeggende omvolkingscijfers”, vindt Sam van Rooy (Vlaams Belang).

Begin 2024 woonden er in het Vlaamse Gewest bijna 4.965.300 personen van autochtone herkomst en bijna 1.856.500 personen van buitenlandse herkomst. 27 procent van de (legale) bevolking heeft dus een buitenlandse herkomst. Dat is een stijging met 17 procentpunt ten aanzien van het jaar 2000 (10 procent). Bovendien is 60 procent van die personen van buitenlandse herkomst afkomstig van een land buiten de 27 lidstaten van de EU.

Een van de grootste stijgingen is te zien bij personen afkomstig van Maghreb-landen. Dat zijn Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië. In 2000 waren er bijna 85.000 personen afkomstig van daar. Vandaag ligt dat cijfer op bijna 278.800.

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is de situatie nog dramatischer. Daar was begin 2024 meer dan 77 procent van de bevolking van buitenlandse herkomst. Bovendien gaat het daar voornamelijk om personen van niet-EU-herkomst.

Buitenlandse nationaliteit

Wat nationaliteit betreft, heeft volgens Statistiek Vlaanderen 11 procent van de (wettelijke) inwoners van Vlaanderen een buitenlandse nationaliteit. In 2000 was dat nog maar 5 procent. Vier op de tien van de personen met een buitenlandse nationaliteit hebben een nationaliteit van buiten de EU27. Ook hier steekt het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest er met kop en schouders bovenuit. Het percentage van personen met een buitenlandse nationaliteit ligt daar op 37 procent.

Die cijfers maken dat in heel België (inclusief het Waalse Gewest) 14 procent van de bevolking een buitenlandse nationaliteit heeft. Dat is hoger dan het Europees gemiddelde, dat op 9 procent ligt.

Omvolking is dus een feit

Op grond van deze statistieken is het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk te ontkennen dat er vervreemding gaande is in ons land, zo vindt Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Dat mainstream media en politici de term ‘omvolking’ taboe hebben verklaard, is zeer bizar in het licht van deze veelzeggende omvolkingscijfers”, vertelt hij aan V-NIEUWS.

“Maar het is wel begrijpelijk, in die zin dat het establishment nog áltijd niet wil inzien dat de immigratiestromen naar België en Vlaanderen veel te massaal, ongecontroleerd en niet-selectief zijn”, verklaart het federaal parlementslid. “Dat moet zo snel mogelijk fundamenteel en structureel veranderen, of onze cultuur, vrije samenleving en welvaart zullen op termijn verdwijnen. En daar zijn dan niet alleen de autochtone Vlamingen, maar ook de mensen met een migratieachtergrond die wél Vlaming onder de Vlamingen en een verrijking zijn, het slachtoffer van”, aldus van Rooy.

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen