2.4 C
Brussel

Islamistisch terrorisme is terug van nooit weggeweest

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze donderdag werden in ons land zeven Tsjetsjenen gearresteerd in het kader van een terreuronderzoek. De dag erop werd opnieuw een moslimterrorist opgepakt, ditmaal in Hasselt. Annelies Pauwels, onderzoekster radicalisering en terrorisme aan het Vlaams Vredesinstituut, vertelt in een interview met De Standaard dat het jihadistisch terrorisme terug is van nooit weggeweest.

Kort na hun arrestatie bleken de zeven gearresteerde Tsjetsjenen tot een groep te behoren die aanhanger is van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat maakt van hen de derde groep terreurverdachten die opgerold werd in slechts enkele maanden tijd. Hoewel Eric Van der Sypt van het federaal parket de situatie “erg uitzonderlijk” noemt, meent Annelies Pauwels dat er reden tot bezorgdheid is.

Terreurnetwerken en ‘lone wolfs’

“Bij het brede publiek is het wat uit de aandacht verdwenen, maar de veiligheidsdiensten hebben het jihadistisch terrorisme nooit uit het oog verloren.” Volgens Pauwels zijn, na de golf aanslagen in onder meer Parijs en Brussel, niet zozeer terreurnetwerken, maar vooral ‘lone wolves’ erin geslaagd om aanslagen te plegen. “Wat we nu zien, is dat de netwerken opnieuw opduiken. Het is voor veiligheidsdiensten makkelijker om een netwerk op te rollen. Als je een lid van een netwerk opspoort, volgen de andere leden snel. Bovendien weten we dat veteranen uit een vorige terreurgolf vaak aan de wieg staan van een nieuwe generatie terroristen.”

Volgens haar is het een misvatting dat IS en het jihadistische gedachtegoed verslagen zijn. “IS is springlevend en nog actief in Syrië, Irak en andere conflictgebieden. Ook Al Qaeda is nog altijd operationeel. […] Waar ze vroeger probeerden hun boodschap aan zo veel mogelijk mensen te verspreiden, zien we ze nu op een clandestiene manier optreden. […] De groepen opereren meer onder de radar.”

Fysieke en digitale radicalisering

Pauwels gelooft ook dat de radicalisering van individuen niet uitsluitend online gebeurt, maar dat het een combinatie is fysieke en digitale radicalisering. “Ronselaars zijn actief op plaatsen waar er veel mensen samenkomen die vatbaar zijn voor hun ideologie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het radicaliseringsproces aan het versnellen is, mede door de sociale media.”

Of er een nieuwe golf aan terreur zal plaatsvinden kan Pauwels evenwel niet goed voorspellen. “Het is nog even afwachten of er een nieuwe golf aankomt. De veiligheidsdiensten zijn alvast beter gewapend dan vroeger, onder meer omdat ze informatie onder elkaar delen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen