14.3 C
Brussel

Zeven Tsjetsjenen opgepakt op verdenking van terrorisme

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en Gent viel de politie vandaag binnen in het kader van een onderzoek naar terrorisme. Dat schrijft De Standaard. Zeven personen van Tsjetsjeense origine werden aangehouden en meegenomen voor verhoor.

Volgens het federaal parket was de groep op zoek naar wapens. Een concreet doelwit was er evenwel nog niet. “Ze wilden een instituut in België aanvallen”, zegt Eric Van Duysse van het federaal parket aan De Standaard. “Er was sprake van de NAVO-gebouwen, maar op dit moment lijken die plannen niet erg concreet.” Drie van de zeven betrokkenen hebben ook de Belgische nationaliteit. Enkele onder hen werden eerder al aangehouden en veroordeeld voor kleinere feiten.

Minstens één van de huiszoekingen vond plaats in Oostende. De badstad heeft immers een vrij grote Tsjetsjeense gemeenschap. “Ik heb vernomen dat er een arrestatie was in Oostende”, bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Het zwaartepunt van het onderzoek zou zich echter situeren in Oost-Vlaanderen, met uitlopers naar West-Vlaanderen.”

Dreigingsniveau blijft ongewijzigd

De antiterreurdienst OCAD spreekt in een mededeling over een “disruptieve actie in een dossier van extremisme. […] Dankzij een goede samenwerking tussen politiediensten, inlichtingendiensten, het Ocad en het parket is er disruptief tussengekomen in een dossier rond jihadistisch extremisme”, klinkt het. “De bevoegde diensten hadden de situatie steeds onder controle. Het algemene dreigingsniveau voor België blijft behouden op niveau 2 op een schaal van 4. Dit betekent dat de dreiging als gemiddeld wordt beschouwd. Het OCAD evalueert de situatie op een permanente basis en blijft in contact met zijn partnerdiensten.”

Volgens het Vlaams Belang moet de politiek deze dreiging ernstig nemen. “Het IS-gevaar is jammer genoeg nog niet geweken”, aldus voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een mededeling. “Wat bovendien zorgwekkend is is dat er zo snel geradicaliseerd wordt en dan nog zo ver in West-Vlaanderen.”

Eind maart werd ook al een cluster van jonge moslimterroristen opgepakt.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen