8.6 C
Brussel

HLN-redacteur sabelt migratiewetboek De Moor neer

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“De staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) levert een nieuw migratiewetboek af, tegen de verwachtingen in. Maar ze heeft géén deal op zak en dat lukt haar ook niet meer voor de verkiezingen.” Het oordeel van HLN-journalist Isolde Van den Eynde is hard over het migratiewetboek die Nicole de Moor woensdag voorstelde. Het wetboek blijkt immers een maat voor niks want het is niet afgeklopt binnen de ministerraad en zal dus nooit goedgekeurd worden. Maar met de verkiezingen in aanzicht is “de timing tegelijk geen toeval”.

Het Migratiewetboek van De Moor zal nooit wettelijke realiteit worden. Dat schrijft ook HLN. Volgens HLN-vedette Isolde Van den Eynde zien we zelfs een wanhopige cd&v, die weinig zou gerealiseerd hebben de afgelopen 4 Vivaldi-jaren en nu “in de kiesstrijd moet scoren met hervormingen die ze niet doorgevoerd krijgt. Van fiscaliteit tot migratie”.

“Van Grieken noemde ooit De Moor meer ambtenaar dan politica: hij had geen ongelijk”

Ook De Moor zelf krijgt een veeg uit de pan en zou meer op een tandeloze ambtenaar lijken. HLN citeert daarbij zelfs Tom Van Grieken, de kopman van het Vlaams Belang. “Niet zo lang geleden noemde Tom Van Grieken staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor in een gesprek eerder een ambtenaar dan een politica”, schrijft Van den Eynde donderdag. “En hij had niet helemaal ongelijk.”

Toch leek cd&v zeer enthousiast over het nieuwe migratiewetboek, maar dat lijkt wat op blij zijn met een dode mus, gaat Van den Eynde verder. “De cd&v-ploeg jubelde hard. ‘Velen praten erover, Nicole doet het'”, zo staat er in de DPG-krant. “Het marsorder is gegeven: geef gehoor aan Nicole de Moor! Het doet denken aan haar partijgenoot Vincent Van Peteghem [minister van Financiën, red.] die zwoegde aan een fiscale hervorming en na overleg met het middenveld en consultants een erg concreet plan op tafel legde. De Moor deed het ook zo. Wat ze beiden niét deden, was de regering betrekken in die laatste worp.”

En ook “de timing is tegelijk geen toeval”, luidt het tot slot. “Dat dit nu nog moest landen, heeft uiteraard ook met verkiezingen te maken. De Moor zal hiermee ongetwijfeld zwaaien in de kiescampagne waarin migratie een thema zal zijn. Haar coalitiepartners zullen haar niet noodzakelijk volgen [en dus] kan je het niet als beleid verkopen. Van fiscaliteit tot en met migratie: cd&v moet scoren met hervormingen die ze niet doorgevoerd krijgt.”

Lees ook:

Fiscaal fiasco: hervorming Van Peteghem finaal gefaald

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen