16.4 C
Brussel

Groen wil zichzelf heruitvinden na controverse De Sutter en daling in peilingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tijdens het Groen-congres op zaterdag in Leuven kondigden de nieuwe covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji aan hun pijlen te willen richten op de grote vervuilers. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Naast dat authentiek Groene punt willen de voorzitters ook buiten de klassieke ecologische dada’s treden. De nieuwe koers komt te midden van slechte peilingen en de controverse rond minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Het gaat niet goed met de groenen. Uit een vernietigend HLN-rapport blijkt dat de partij te bang is om de politieke arena in te stappen, een gebrek heeft aan boegbeelden en te weinig stootkracht heeft om door te wegen op het beleid. Richting de verkiezingen van 2024 heeft de partij daarom het doel zich niet uit het lood te laten slaan en authentiek te willen blijven. “Wij zijn het origineel. Dat moeten we naar de mensen duidelijk maken”, zei De Sutter.

Oude standpunten in een nieuw jasje

“Evonik, TotalEnergies, 3M en de luchthaven van Deurne. Wat hebben ze allemaal gemeen, behalve dat ze in Antwerpen liggen? Zij willen dat hun milieuvergunning eeuwig geldig blijft, zodat zij eeuwig kunnen blijven uitstoten”, luidde het op het congres. “Grote vervuilers mogen niet meer wegkomen met milieu- en gezondheidsschade. Dat moet gedaan zijn.”

Volgens Groen zijn de hoge prijzen in de supermarkten ook te wijten aan de gevolgen van de klimaatcrisis. “Dan wordt de ecologische crisis een economische crisis. Dan is de klimaatcrisis een koopkrachtcrisis. En daarom moet er écht klimaatbeleid komen; moet er klimaatlef komen.”

Groene waarden zijn progressieve waarden

Verder wil de partij ook meer focussen op welzijn, gezondheid en ongelijkheid. Daarmee willen ze zich opwerpen als partij van vertrouwen, solidariteit en emancipatie. Dat zijn de groene waarden, dat zijn progressieve waarden. […] Zij die het moeilijk hebben doen nooit hun best, worden opgejaagd en bedreigd om hun sociale ondersteuning af te pakken. Wat een paternalistisch mensbeeld”, laakte Naji.

Of deze nieuwe richting de partij ten goede komt of de keldering van hun populariteit juist in de hand werkt, zal nog moeten blijken.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen