16.4 C
Brussel

De Sutter (Groen) in nauwe schoentjes

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De druk op vicepremier Petra De Sutter (Groen) neemt alsmaar toe. Gisteren bleek dat twee kabinetsmedewerkers van De Sutter op de loonlijst van Bpost stonden. Nu is aan het licht gekomen dat juist die kabinetsmedewerkers wel degelijk mee aan tafel zaten toen er werd onderhandeld over het befaamde krantencontract, dat meldt De Morgen.

Woensdag werd ontdekt dat twee gedetacheerde adviseurs van het kabinet-De Sutter op de loonlijst stonden van Bpost. De vicepremier van Groen stelde hen aan als experts voor de voorbereiding en toekenning van het beheerscontract met Bpost. Kamerlid van het Vlaams Belang Nathalie Dewulf noemt het onverbloemd “belangenvermenging”. Nu blijkt dat meer en meer waar: ook de onderhandelingen met Bpost over het politiek gevoelige krantencontract zouden onderwerp zijn van het ontluikende schandaal.

Vorige week kwam immers aan het licht dat Bpost de overheid jaren lang te veel liet betalen voor haar diensten. Er doken tevens aanwijzingen op van illegale prijsafspraken bij het afsluiten van het krantenbedelingcontract. En na Bpost komt dus nu het kabinet van De Sutter zwaar onder vuur te liggen.

Mogelijke leugen van De Sutter op Radio 1

De Sutter garandeerde woensdag in een interview op Radio 1 dat de twee medewerkers niet gelinkt waren aan het schandaal bij Bpost. Ze stak haar hand ervoor in het vuur dat er geen sprake was van belangenvermenging.

Donderdag kwamen De Tijd en De Standaard evenwel met een ander verhaal. Blijkbaar zou de kabinetschef van de vicepremier via WhatsApp gecommuniceerd hebben dat één van de twee gedetacheerden op het hypergevoelige dossier van het krantencontract werkte.

De vraag is nu of De Sutter gelogen heeft op Radio 1, tot nu ontkent de minister. Op Twitter reageerde Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken. Hij vindt dat de positie van De Sutter steeds minder houdbaar wordt. “De belangen van de regering bij BPost werden verdedigd en onderhandeld door… medewerkers rechtstreeks betaald door BPost. Intussen kwam ook fraude met overheidscontracten met het postbedrijf aan het licht.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen