21.8 C
Brussel

Gezocht: Open Vld-voorzitter om tweede viool te spelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen weekend startte premier Alexander De Croo (Open Vld) als waarnemend voorzitter aan de zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor de liberale partij. Namen vliegen in de ronde, maar tot op heden werd nog niemand aangeduid, zo meldt De Standaard. Wat wel duidelijk is, is dat de nieuwe partijvoorzitter in de schaduw van De Croo zal staan als boegbeeld en liberaal uithangbord voor de verkiezingsstrijd.

De Open Vld zit in slechte papieren. Na de slechte peiling waar amper 8,3 procent van de kiesintenties werd toegeschreven aan de liberale partij, het uitdoven van het liberaal vuur van Egbert Lachaert (Open Vld), de ongewone aanstelling van de premier als waarnemend voorzitter en het niet betrekken van de leden in de aanduiding van een volgende voorzitter, zal men zich moeten reppen om een opvolger voor Lachaert te vinden voor het politiek zomerreces.

Met minder dan een jaar voor de verkiezingen, is het nog maar de vraag of de partij iets zal kunnen opbouwen rond een nieuwe voorzitter. Een zekere bekendheid en geloofwaardigheid zouden niet onlogisch zijn als vereisten voor de volgende koptrekker. Evenzeer weerklinkt de schreeuw naar verjonging en vernieuwing.

Open Vld: bang van de kiezer én de eigen leden

De nabijheid van de verkiezingen wordt gebruikt als argument om de reguliere procedure terzijde de schuiven. De volgende Open Vld-voorzitter zal voorgesteld worden door premier De Croo na een “brede consultatie in de partij”. Dit leidt uiteraard tot ongenoegen bij de leden die het blauwe schip verder zien zinken. Men zou een congres of partijraad gebruiken om de opvolger toch van enige legitimiteit te proberen voorzien.

Het is niet onwaarschijnlijk dat we nog even zullen moeten wachten op deze aanduiding. Het partijbestuur van deze maandag is uitgesteld. Lachaert heeft zijn eigen deadline van 8 juli als moment waarop hij zijn antwoord op de slechte peilingen voor de partij zou presenteren zelfs niet laten verstrijken. Tekenend, voor de situatie waarin de Open Vld verkeert.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen