6.6 C
Brussel

Open Vld-leden hekelen gebrek aan inspraak: “We zijn buitenspel gezet”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Premier Alexander De Croo (Open Vld) is dit weekend aan gesprekken gestart om een nieuwe voorzitter te vinden voor zijn partij, zo meldt VRT NWS. Intussen groeit er onder de leden steeds meer ongenoegen over de totalitaire aanpak en het gebrek aan inspraak. 

Eerder deze maand haalde Open Vld haar slechtste peiling ooit. De partij haalde slechts 8,3 procent. Hoewel die resultaten al enkele keren tot lastige partijbureaus leidden, leek de positie van Egbert Lachaert niet in het gedrang te komen. Toch stapt hij na de zomer op als partijvoorzitter.

Het partijbestuur, dat donderdag vergaderde, vond zo een lange periode zonder voorzitter op minder dan een jaar van de verkiezingen geen goed idee. Het heeft De Croo als ondervoorzitter de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar een voorzitter. 

Ongenoegen

Dat wekt op lokaal niveau enorm veel ongenoegen op. “We zijn buitenspel gezet”, zo klinkt het. Bij klassieke voorzittersverkiezingen hebben alle leden immers een stem en kunnen ze een keuze maken tussen de kandidaten. Dat is nu niet mogelijk. 

Jongerenpartij Jong VLD uitte in het verleden regelmatig kritiek op de moederpartij. Veel leden kijken dus naar de jongeren om hun stem te vertegenwoordigen, maar ook dat is niet langer mogelijk. Jong VLD heeft op dit moment zelf geen voorzitter.

Philippe Nys stapte immers op nadat hij verwikkeld raakte in een #metoo-debacle. Bovendien werkt de meerderheid van het Jong VLD-bestuur in de kabinetten. De kans lijkt klein dat ze nog wat meer zout in de wonde zullen strooien door openlijk kritiek te leveren op de gang van zaken.  

Niet verkozen door leden

Alles lijkt er dus op te wijzen dat de volgende voorzitter van de Vlaamse liberalen niet verkozen zal zijn door de leden.

Oud-spindokter van Open Vld, Noël Slangen, denkt dat de liberale malaise nog niet aan haar einde gekomen is. Zeker niet wanneer het partijbureau en het partijbestuur onvoldoende betrokken worden in het verkiezingsproces. In dat geval “kan het vertrek van Lachaert nog meer schade berokkenen”, besluit hij. 

BRON:VRT NWS
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen