De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn pensioenhervorming, die onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd tot 64 jaar inhoudt, bij wet bekrachtigd, zo meldt Euronews. De Constitutionele Raad had het controversiële plan vrijdag goedgekeurd ondanks maandenlange massaprotesten die het leiderschap van Macron hebben geschaad.
Het besluit van de Raad heeft critici van het pensioenplan verbijsterd en woedend gemaakt. Honderden vakbondsactivisten en anderen verzamelden zich vrijdagavond vreedzaam in Parijs, voordat sommige groepen afbraken in marsen naar het historische Bastilleplein. Hierbij staken ze vuilnisbakken en scooters in brand terwijl de politie traangas afvuurde en hen terugdreef.
Maandenlang protest tegen de pensioenhervorming
Er waren ook geïmproviseerde demonstraties en rellen in de steden Marseille, Lyon, Nantes en Rennes, waar een politiebureau werd bestormd en in brand gestoken.
De Franse vakbonden riepen op tot een landelijke staking op 1 mei, die volgens de secretaris-generaal van de Algemene Arbeidsconfederatie “massaal” en “ongekend” zou zijn. Vakbonden en politieke tegenstanders van Macron hebben gezworen de druk op de regering te handhaven om het wetsvoorstel in te trekken. Activisten dreigden zaterdag met verspreide nieuwe protesten.
Macron versus de vakbonden
Het kantoor van Macron zei dat hij de wet in de komende dagen zou aannemen, en hij heeft gezegd dat hij de wet voor het einde van het jaar ingevoerd wil hebben. Premier Elisabeth Borne zei dat het besluit van vrijdag “het einde betekent van de institutionele en democratische weg van deze hervorming”. Zij voegde eraan toe dat er “geen winnaar” was in wat is uitgegroeid tot een landelijke impasse en Frankrijks ergste sociale onrust in jaren.
Terwijl de spanningen uren voor het besluit opliepen, nodigde Macron de vakbonden uit om hem dinsdag te ontmoeten, ongeacht het besluit van de Constitutionele Raad. Dat zei Macrons kabinet. De vakbonden wezen de uitnodiging van Macron af en merkten op dat hij hun eerdere aanbiedingen voor een ontmoeting had geweigerd. Ze riepen op tot nieuwe massale protesten op 1 mei, de internationale dag van de rechten van werknemers.
Referendum
In een afzonderlijk, maar verwant besluit heeft de Raad een verzoek van linkse wetgevers verworpen om een mogelijk referendum over de verankering van 62 jaar als maximale officiële pensioenleeftijd mogelijk te maken. De raad zal zich volgende maand uitspreken over een tweede, vergelijkbaar verzoek.