Overal in Frankrijk is sinds vorige week protest aan de gang tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar, zo meldt onder andere Euronews. De protesten ontstonden na de aankondiging van het voorstel vorige week, maar escaleerden nadat twee moties van wantrouwen tegen de regering faalden. Emmanuel Macron, president van Frankrijk, blijft de herziening verdedigen. De politie wordt massaal ingezet in de grootsteden om de demonstranten aan te pakken.
De Franse pensioenhervorming van maandagavond heeft drie grote ingrepen tot gevolg. Vooreerst zal een Fransman 43 jaar moeten werken om in aanmerking te komen voor een pensioen. Bepaalde beroepen, waaronder politici en ambtenaren, zullen voortaan niet meer op vervroegd pensioen kunnen. De derde ingreep, zijnde de verhoging van de pensioenleeftijd tot 64 jaar, is de meest omstreden beslissing.
Even ter vergelijking: in België ligt de pensioenleeftijd momenteel op 65 jaar. Tegen 2025 zal deze 66 zijn en tegen 2030 zal men tot 67 jaar moeten werken.
Moties van wantrouwen over pensioenleeftijd
Het conflict bij onze zuiderburen escaleerde nadat de Franse regering twee moties van wantrouwen in de ‘Assemblée Nationale’ overleefde. Mochten deze moties zijn aangenomen, had president Emmanuel Macron een nieuwe regering moeten benoemen of nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven.
De eerste motie van wantrouwen werd maandag ingediend door een kleine centristische fractie en gesteund door een linkse coalitie. Deze kreeg 278 stemmen, oftewel 9 te weinig om de motie aan te nemen. Een tweede motie werd ingediend door het Rassemblement National van Jordan Bardella. Ook deze haalde niet voldoende stemmen.
Gewelddadig protest in Parijs
De betogingen mondden maandagavond uit in gewelddadige rellen in meerdere Franse grootsteden. Er zijn berichten over botsingen met de politie, die traangas gebruikt om de menigte in het centrum van Parijs uiteen te drijven. Ook in de steden Dijon en Straatsburg worden soortgelijke situaties gemeld.
Er wordt op grote schaal gestaakt in verschillende sectoren, waaronder vervoer, energie, gezondheidszorg en afvalophaling. De vakbonden eisen dat de regering de herziening gewoon intrekt en hebben opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten op donderdag 23 maart.