16.9 C
Brussel

149 agenten gewond nadat rellen in Frankrijk escaleren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Frankrijk wordt voor de negende dag op rij door rellen tegen de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron gekenmerkt. Het protest in Parijs begon vreedzaam, maar escaleerde in geweld en vernieling. Ook in andere steden zoals Bordeaux en Lyon zijn er vannacht rellen uitgebroken. In totaal werden tientallen mensen gearresteerd en raakten 149 agenten gewond, zo meldt onder andere het Algemeen Dagblad.

De protesten zijn gericht tegen de geplande pensioenhervorming, waarbij de regering de verschillende pensioenstelsels wil samenbrengen en langer werken wil aanmoedigen. De vakbonden en oppositiepartijen zijn het daar niet mee eens en vinden dat de regering te weinig oog heeft voor de sociale gevolgen van de hervormingen.

Arrestaties en gewonde agenten

De protesten zijn de afgelopen weken al meerdere malen uit de hand gelopen en ook deze nacht was het opnieuw raak. In totaal spreekt men van meer dan een miljoen protesteerders over heel Frankrijk op één nacht. Tientallen arrestaties en 149 gewonde agenten waren het gevolg.

In Bordeaux werd het stadhuis het doelwit van brandstichting. De monumentale ingang van het gebouw ging in vlammen op. Ook werden er barricades opgeworpen en winkels geplunderd. In Lyon zijn er vernielingen aangericht aan banken en winkels. De politie heeft opnieuw ingegrepen met traangas en waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven.

Reactie van de regering en de oppositie

De protesten en rellen laten zien dat er grote onvrede is onder de Franse bevolking over de geplande pensioenhervormingen. De Franse regering heeft evenwel laten weten dat ze vastberaden blijft om de pensioenhervormingen door te voeren. De vakbonden hebben opgeroepen tot meer protesten in de komende dagen. De regering zal moeten blijven zoeken naar een oplossing die zowel recht doet aan de economische belangen als aan de sociale gevolgen van de hervormingen.

Jordan Bardella, de voorzitter van Rassemblement National, gaf gisteravond een reactie tijdens een televisie-interview waarbij hij het protest tegen Macron ondersteunde: “Ik zeg tegen het Franse volk: geef niet op, laat je niet demobiliseren. Er komen andere verkiezingen en de beste en sterkste tegenmacht is het stembiljet.”

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen