22.2 C
Brussel

Francken: “Noord-Afrika is een deel van Europa”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Kamerlid Theo Francken (N-VA) heeft deze ochtend een bijzondere boodschap gebracht op Radio 1 inzake de immigratie-uitdagingen van Vlaanderen en Europa. Die boodschap vertelde het N-VA-kopstuk in een interview enkele dagen na de stemming van onderdelen van het EU-Migratiepact. Concreet wil Francken meer deals met Noord-Afrika. Want, zo klonk het, “Noord-Afrika, dat is ook een stuk Europa.”

Theo Francken heeft op Radio 1 het belang verdedigd van deals met landen die ons “in de tang kunnen zetten door presidenten als Saied [Kais Saied is de huidige president van Tunesië, red.]”. Dat kreeg de presentator bevestigend te horen.

“Sahel is Europese zuidgrens”

“Ja, […] dat is wél wat we moeten doen”, aldus Francken. “Er is altijd een risico van chantage, maar dat is nu ook. Nu worden we gechanteerd door de internationale mensensmokkel, de ngo-lobby en ook door die landen [van herkomst of transit] inzake terugkeer. Je hebt ze uiteindelijk altijd nodig.”

“We hebben een akkoord met Turkije…”, vervolgde Francken. “We hebben een akkoord nodig met Tunesië, misschien nog een aantal andere landen. Maar Tunesië is prioriteit, dus ik ben blij dat het EU-leiderschap daar nu energie en geld voor op tafel legt.” De EU zou immers bereid zijn om 1 miljard euro te betalen aan Tunesië als de Tunesische overheid haar eigen grenzen beter zou bewaken om de doorstroom naar Europa te verminderen.

“We moeten als Europeanen af van de idee dat onze zuidgrens de Middellandse Zee is”, zo beargumenteerde Francken tot slot, daarmee ook verwijzend naar de lezing van geopolitiek expert Robert Kaplan vorige week aan de VUB. “Onze zuidgrens is de Sahel. Dus Noord-Afrika is ook een stuk Europa. We zullen moeten leren veel beter samenwerken met Noord-Afrikaanse landen.”

Een ‘Fort Europa’ heeft geen Erdogans of Saieds nodig

De positie van Francken, die dus steunt op (in zijn woorden) autocratische regimes in de regio, staat in contrast met wat het Vlaams Belang presenteerde eind 2021 onder de naam ‘Fort Europa’.

In dat migratieplan wordt veel meer gerekend op de eigen sterktes en beleid in plaats van externe partners. “We moeten een muur bouwen rond Europa: juridisch en op sommige plaatsen fysiek”, zo zei EP-fractieleider Gerolf Annemans (Vlaams Belang) daarover.

Pushbacks zouden een legaal kader krijgen volgens het Vlaams Belang-plan en landen die niet meewerken om hun eigen, hier illegaal verblijvende, onderdanen terug op te nemen, moeten dan weer drooggelegd worden of zelfs handelssancties ondergaan.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen