16.9 C
Brussel

EU stemt controversieel EU-Migratiepact: ‘het is een Meer-Migratiepact’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De EU-lidstaten hebben donderdagavond een akkoord gesloten over delen van het EU-migratiepact. Staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) reageert zéér tevreden, maar de oppositie schiet het pact af en noemt het een ‘Meer-Immigratiepact’. “De enige zekerheid die dit pact brengt, is dat we meer verplicht asielzoekers zullen moeten opnemen”, zo zei Tom Van Grieken.

Twee verordeningen werden goedgekeurd die deel uitmaken van het EU-Migratiepact. Eén zaak gaat over een uniforme lijst van veilige landen, waardoor EU-lidstaten minder manoeuvreerruimte krijgen om zelf nog asielaanvragen af te keuren. Het tweede, meer omstreden onderdeel, betreft de verplichte verdeling van asielzoekers.

Voortaan – of tenminste wanneer de verordeningen worden geïmplementeerd – moeten EU-lidstaten ofwel verplicht extra asielzoekers opnemen via het spreidingsplan ofwel geld betalen. Volgens Polen en Hongarije gaat het om boetes. Er zou minstens 20.000 euro per asielzoeker moeten betaald worden. Om verlichting te krijgen, moet je dan weer meer dan minstens 30.000 asielzoekers opvangen, afhankelijk van je BBP en inwonerstal.

De Moor dolenthousiast over “historisch akkoord”, Van Grieken duidt EU-Migratiepact als ‘Meer-Migratiepact’

Polen en Hongarije stemden tegen. Malta, Bulgarije, Slovakije en Litouwen onthielden zich en Tsjechië wil zich onttrekken aan het verdelingssysteem gezien het al een massa aan Oekraïense vluchtelingen opvangt. De Belgische regering reageerde echter wel enthousiast op het “historische” akkoord.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde het EU-Migratiepact donderdag “gevaarlijk, want de EU-leiders willen dit verkopen als een pact voor minder migratie. Maar niks is minder waar”, aldus de Vlaams Belang-kopman. “Men heeft geen enkele garantie dat de migratie zal stoppen. Men heeft geen enkele garantie dat illegalen en uitgeprocedeerden effectief gaan teruggestuurd worden. De enige garantie die de Europese burger en de Vlaming hebben, is dat we meer asielzoekers verplicht zullen moeten opvangen.”

Lees meer:

“Alle immigratiecijfers zijn dramatisch slecht”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen