1.8 C
Brussel

Exit Rousseau: Magnette prijst zich gelukkig

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen vrijdag viel het koninkrijk van Conner Rousseau als een kaartenhuisje in mekaar, en moest hij na een interne peiling het voorzitterschap van Vooruit afstaan. Amper zeven maanden voor de nationale verkiezingen verliezen de Vlaamse socialisten hiermee hun posterboy. Aan de Waalse zijde ziet partijvoorzitter Paul Magnette (PS) zijn kans om het premierschap te grijpen, dat meldt De Morgen

In 2019 nam Rousseau als jongste partijvoorzitter ooit in Vlaanderen het roer over van de toenmalige sp.a. Hij doopte de kreupel geworden socialistische partij om tot een ‘beweging’, gernaamd Vooruit. Met een sterke PR-campagne, waar de mainstream media hem gretig in ondersteunden, bracht hij als BV een nieuwe wind in de partij. Hetgeen zich dan ook reflecteerde in gunstige peilingen voor de socialisten.

Zijn grote vernieuwing was echter niet veel meer dan dat: marketing. Verschillende socialistische krokodillen werden van onder het stof gehaald om belangrijke posities in te nemen. Zo werd Frank Vandenbroucke (Vooruit) aangeduid als vicepremier, zonder ook maar één stem te halen. Ook oud-voorzitter Caroline Gennez kwam terug als minister van Ontwikkelingshulp.

Lot verbonden aan Rousseau

De partij had zijn lot verbonden aan Rousseau, en dat kan hen nu zuur opbreken. ‘King Connah’ gedroeg zich meer als bekende Vlaming dan als politicus. Sinds het begin van de zomer raakte hij verwikkeld in het ene na het andere schandaal: klachten wegens seksueel overschrijdend gedrag, een bijzonder slecht aangepakte interne #MeToo-zaak en ‘zattemansklap’ op de Vredesfeesten in Sint-Niklaas.

Tegen de eigen achterban in, bleef de partij achter hem staan. Reeds sinds begin oktober kende de partijtop de exacte uitspraken van Rousseau. Pas toen deze publiek gemaakt werden, zag men geen andere optie dan het terzijde schuiven van hun goudhaantje.

PS-voorzitter Paul Magnette slaakt alvast een zucht van opluchting. De spanning op het gedeelde hoofdkwartier van beide socialistische partijen was dan ook te snijden. Magnette mocht telkens de uitspraken van Rousseau gaan uitleggen aan de eigen achterban. Bovendien is de kans reëel dat de socialistische fractie de grootste wordt in het federale parlement na de verkiezingen van 2024. De paringsdans tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en de socialistische partijen is reeds lang gaande, en in de ogen van Magnette is Rousseau nu geweken als kaper op de kust.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996) is redactiechef van V-Nieuws. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-Nieuws werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen