8.6 C
Brussel

Duurdere tickets De Lijn “Vlaming wordt als citroen uitgeperst”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maandagochtend raakte bekend dat vervoersmaatschappij De Lijn naar alle waarschijnlijkheid de ticketprijzen zal verhogen door middel van een indexatie of gerichte prijsstijgingen tijdens de spitsuren te hanteren. “Bovenop de geschrapte bushaltes verhoogt men hiermee de vervoersarmoede nog meer”, reageert Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) in een mededeling. “Of het nu om de automobilist, de treinreiziger of de busreiziger gaat, de Vlaming wordt gewoon als een citroen uitgeperst. Na de verkiezingen maken we komaf met dit wanbeleid.”

In een interview met HLN dreigde De Lijn-CEO Ann Schoubs ermee de ticketprijzen te zullen verhogen indien de Vlaamse regering geen 100 miljoen euro per jaar vrijmaakt voor de vervoersmaatschappij. De kosten van De Lijn zijn door de inflatie eveneens toegenomen. Voor 2023 en 2024 zijn de tarieven in principe bevroren, maar daarna is indexatie opnieuw mogelijk.

Met de nieuwe beheersovereenkomst heeft De Lijn bovendien meer autonomie gekregen over het bepalen van haar tarieven en aanbod, hetgeen zich reeds reflecteerde in de vele afschaffingen van haltes. Door de nieuwe overeenkomst is het voor de maatschappij ook mogelijk om tickets tijdens de spitsuren duurder te maken.

Vlaams Belang tegen hogere prijzen De Lijn

“Duurdere tarieven tijdens de spits hanteren, is als een belasting invoeren op het openbaar vervoer nemen naar het werk”, klaagt Verheyden de situatie aan. “Dit nieuwe vervoersplan betekent gewoon een achteruitgang op vlak van mobiliteit. Bovenop de geschrapte bushaltes verhoogt men met duurdere tickets de vervoersarmoede nog meer.”

Het Vlaams Belang kant zich dan ook expliciet tegen een verhoging van de tarieven. “Of het nu om de automobilist, de treinreiziger of de busreiziger gaat, de Vlaming wordt gewoon als een citroen uitgeperst”, besluit het Vlaams Parlementslid. “Het openbaar vervoer wordt verder afgebouwd en ondertussen staan we met z’n allen in de file. Na de verkiezingen maken we komaf met dit wanbeleid.”

Lees ook: 

Na afschaffing duizenden haltes wil De Lijn alweer prijzen verhogen

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen