13.6 C
Brussel

Demir ziet regering met Vlaams Belang niet zitten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Zevende Dag liet Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) optekenen niet in een regering te willen stappen met het Vlaams Belang, zolang daar “bepaalde mensen” actief zijn. De N-VA zoekt op die manier toenadering tot Conner Rousseau en Vooruit. Het is echter de vraag of de partij haar programma met de socialisten wel uitgevoerd zal krijgen. 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet al meermaals verstaan dat, indien het Vlaams Belang de grootste partij wordt, de N-VA zijn voorkeur geniet als partner in de regering. Hij liet onder meer voor de camera van V-nieuws optekenen graag een samenwerking tussen de V-partijen op touwen te willen zetten. Vanuit Vlaanderen zou dan eindelijk werk gemaakt kunnen worden van de Vlaamse onafhankelijkheid. 

VRT-journaliste Lisbeth Imbo legde de uitgestoken hand van de Vlaams Belang-voorzitter dan ook voor aan Demir, die aangaf niet voor het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang te zijn. Een verdere samenwerking ziet de minister momenteel niet zitten. “Het probleem ligt bij meneer Van Grieken en zijn partij”, klinkt het. “Zowel qua programma als de mensen die daar actief zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een Filip Dewinter, Sam Van Rooy of Dries Van Langenhove.”

Vlaams parlementslid Sam Van Rooy werd in Kruibeke zelfs aangesproken over de uitspraken van Demir. “Zij is uiteraard gefrustreerd dat ik vorige week haar Big Brother-beleid heb bekritiseerd”, reageert hij op Twitter. Demir maakte immers 60.000 euro aan subsidies vrij om ‘illegale paadjes’ op te sporen in de privétuin van burgers. 

Rousseau

Verder in het interview haalt Imbo aan dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wél graag wil dat de N-VA bij hem aanklopt om samen een nieuwe regering te vormen. Enkel op die manier zou ‘extreemrechts’ gestopt kunnen worden. Volgens Demir is die piste niet interessant, onder meer omdat Vooruit onlosmakelijk verbonden is met de PS. “En die partij wil geen streng asielbeleid”, besluit de N-VA-minister. 

Dat is een opmerkelijke uithaal, zeker gezien N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder pleitte voor een federaal minikabinet met diezelfde PS. Als de PS en Vooruit daadwerkelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dan zullen beide partijen deel uitmaken van De Wevers minikabinet. 

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen