5.5 C
Brussel

De Morgen gaat los: “Wie VB wil laten besturen is hufter”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Morgen heeft een nieuwe uitschuiver begaan. Een van de vaste columnisten van de krant – Frederik De Backer – vindt burgers die vinden dat het ok is dat het Vlaams Belang mee zou besturen als het de verkiezingen wint “hufters”. Het gaat dus niet eens om Vlaams Belang-kiezers zelf, maar om iedereen die tegen het cordon sanitaire is. En volgens een laatste onderzoek is dat de helft van de Vlamingen. “Kwijl of schuim, want wat is sympathie voor dat crapuul meer dan de schreeuw om een lynchpartij?

“De helft van wie deze landstreek bevuilt, vindt dat Vlaams Belang moet meebesturen”, zo diagnosticeert De Backer. Zijn conclusie na deze vaststelling is even ondubbelzinnig als beledigend. “Kunnen we niet gewoon aanvaarden dat een niet-onaanzienlijk deel van de mensen bestaat uit hufters? Dat de meeste mensen níét deugen, tenzij in de ogen van hun eigen kliekje klootzakken?”

Verder noemt hij Vlaams Belangers zelfs “crapuul” en wie er sympathie voor medeplichtig aan “een lynchpartij”. De Backer beschrijft de sympathie verder cryptisch en pseudo-literair als “maanlicht weerkaatsend van een mestvork”, een verwijzing naar de woedende meute in Frankenstein van Mary Shelley.

Deplorables

De column doet tevens denken aan een uitspraak uit 2016 van toenmalig Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton. Zij noemde rechtse Trump-kiezers in een speech een “basket of deplorables”, of een ‘mand van verachtbaren’ of een ‘mand van betreurbaren’. De minachting en belediging vanwege Clinton legden haar evenwel windeieren. Ze verloor de presidentsverkiezingen tegen Trump op spectaculaire wijze.

Ook nu is de kritiek op sociale media veelvuldig. “Dit denken columnisten die bij De Morgen mogen schrijven over de helft van de Vlamingen”, reageert zo senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, mag in die gazet geen opiniestuk publiceren. Pro memorie: van de vivaldiregering kregen deze media nog eens 100 miljoen euro belastinggeld cadeau.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen