5.5 C
Brussel

Onderzoek bewijst: helft Vlamingen wil Vlaams Belang in regering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit onderzoek van de Grote Peiling door HLN en VTM blijkt dat de helft van de Vlamingen vindt dat het Vlaams Belang deel uit dient te maken van de volgende regering, dat meldt HLN. Bovendien vindt het merendeel van de Vlamingen dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aangesteld dient te worden om de federale regering te vormen indien zijn partij als grootste uit de bus komt na 9 juni.

Bijna de helft van de ondervraagden (47%) is van mening dat de Vlaams-nationalistische partij de regering moet vormen. 46% spreekt zich negatief uit en de rest heeft geen uitgesproken mening. Voornamelijk kiezers van het Vlaams Belang zijn van mening dat hun partij regeermacht moet krijgen. Kiezers van N-VA zijn verdeeld over deze kwestie – net zoals de partijleiders zelf – waarbij 52% voorstander is van regeringsdeelname door het Vlaams Belang.

In het extreemlinkse Wallonië en Brussel is men dan weer een andere mening toegedaan. Voor 63% van de inwoners van Brussel en 72% van de Walen is het volstrekt onaanvaardbaar dat het Vlaams Belang een rol speelt in het bestuur. Daarentegen is de weerstand tegen een regering met de communistische partij PVDA-PTB in Franstalig België beduidend lager. Slechts 45% ziet dat als onaanvaardbaar.

Initiatiefrecht bij vorming regering

Indien het Vlaams Belang op 9 juni als grootste partij uit de bus komt, meent 55% van de Vlamingen dat koning Filip de opdracht voor het vormen van een federale regering aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zou moeten geven. Ook is een derde van de Walen voorstander van dit idee.

Bij het vormen van de Vlaamse regering zijn de procedures anders. De koning speelt hier geen rol; de grootste partij krijgt automatisch het recht om het initiatief te nemen in de regio’s. Gezien de huidige trends lijkt het waarschijnlijk dat dit initiatiefrecht toekomt aan de partij van Van Grieken.

Lees ook: 

Nieuwe peiling voorspelt monsterwinst Vlaams Belang

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen