Zondag was staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) te zien in de Zevende Dag. Daar herhaalde ze dat er (voorlopig) geen nieuwe belastingen komen, ook niet op grote vermogens. “De inkomsten zijn het probleem niet, het komt van de uitgaven”, zei Bertrand in het programma. Bertrand wil vooral meer inzetten op hervormen om het begrotingstekort aan te pakken, dat staat geschreven op VRT NWS. Vorige maand deed Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch nog hetzelfde voorstel op Radio 1. “In de eerste plaats moeten de pensioenen opnieuw betaalbaar worden. Daarom moeten er meer mensen aan de slag, maar daar heb je een arbeidsmarkthervorming voor nodig. Om werken meer te doen lonen, is dan weer een fiscale hervorming nodig”, stelde het Kamerlid toen.
De federale regering verkeert in een rampzalige financiële toestand met een gat in de begroting van 36 miljard euro. Daarvoor is de regering al verschillende keren op de vingers getikt, onder andere heeft de Nationale Bank de federale begroting al ‘onhoudbaar’ genoemd. “Stap voor stap zullen we actie ondernemen”, reageerde premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer. Veel stappen volgden toen evenwel niet behalve benadrukken dat er een inspanning zal gedaan worden om 1,8 miljard euro te besparen over twee jaar.
Hervormingen zijn oplossing volgens Bertrand (Open Vld) en Vermeersch (Vlaams Belang)
Staatssecretaris Bertrand hamert nu ook op hervormingen. “Iedereen zegt ook dat de hervormingen echt een verschil zullen maken op onze begroting, op de middellange termijn. De pensioenhervormingen, de fiscale hervormingen… de vergrijzingskosten wegen vooral.” De staatssecretaris plakt evenwel geen bedrag op die hervormingen. Ook een tijdlijn is onduidelijk. Toch wil ze duidelijk maken dat er geen nieuwe belastingen moeten komen. Een vermogenskadaster ziet ze absoluut niet zitten. “Bij ons is alles bespreekbaar, maar als het leidt tot kapitaalvlucht heb je niets gewonnen. Dat heeft een impact op je tewerkstelling en je economie.”
Vorige maand was Vlaams Belang Kamerlid Wouter Vermeersch op Radio 1 te horen waar hij enkele voorstellen deed voor een gezonde begroting. Ook hij hamerde op het belang van een arbeidsmarkt- en fiscale hervorming. Vermeersch ziet een grote besparingsmogelijkheid in het politieke systeem. “Er zijn zeven parlementen in dit land en veel te veel parlementsleden. Ook de partijdotaties moeten gehalveerd worden.”