22.2 C
Brussel

Vermeersch (VB) scherp over bloedrode begroting Vivaldi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federale begrotingscijfers blijven bloedrood kleuren met een tekort van meer dan 27 miljard euro. Volgens de Vivaldi-regering staan we er beter voor dan gedacht, want oorspronkelijk werd de situatie nog dramatischer ingeschat. “Een begrotingskrater die iets minder diep is geworden, blijft een krater”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) echter. “Het tekort blijft de komende jaren groter dan 5 procent en dat is onhoudbaar.”

Het Planbureau ziet de schuld in 2028 stijgen naar 118% van het bbp. Dit is deels te verklaren door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. “Andere landen hebben hier ook onder te lijden, maar doen het beter dan ons”, verklaarde Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) in De Ochtend. “België wordt steeds meer het Griekenland aan de Noordzee. Met één belangrijk verschil: Griekenland doet het vandaag beter dan België onder de Vivaldi-regering.”

De beloofde hervormingen blijven uit. Bovendien maakte staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) gisteren in De Afspraak duidelijk dat we ook van de begrotingscontrole niet te veel moeten verwachten. “Vivaldi prees zichzelf in de markt als een regering die zou hervormen”, zegt Vermeersch. “Maar deze regering is incapabel om hervormingen door te voeren. Hoe kan het ook anders met zeven partijen samen?”

“Vivaldi is incapabel om hervormingen door te voeren”

Het Kamerlid benadrukte evenwel nogmaals de nood aan brede hervormingen. “In de eerste plaats moeten de pensioenen opnieuw betaalbaar worden. Daarom moeten er meer mensen aan de slag, maar daar heb je een arbeidsmarkthervorming voor nodig. Om werken meer te doen lonen, is dan weer een fiscale hervorming nodig.” De pensioenhervorming, arbeidsmarkthervorming en fiscale hervorming worden echter volledig losgekoppeld van de begrotingsbesprekingen, iets dat Vermeersch ziet als een zwakte en gebrek aan hervormingszin.

“Maar bovenal willen we besparen op het politieke systeem”, zo illustreerde Vermeersch waar er nog geld kan gehaald worden. “Er zijn zeven parlementen in dit land en veel te veel parlementsleden. Ook de partijdotaties moeten gehalveerd worden.”

BRON:Radio 1
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen