14.3 C
Brussel

Wunsch waarschuwt in Kamercommissie: “Federale begroting wordt onhoudbaar”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen week verklaarde gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch dat de federale begroting onhoudbaar wordt. Hij deed dat tijdens de Kamercommissie Financiën. Daarnaast stelde hij de politiek gerust dat hij geen bedreiging ziet in de financiële onrust in Zwitserland en de Verenigde Staten.

De federale regering blijft maar zitten met een slechte begroting. Dat komt door een torenhoge overheidsschuld en daarbovenop een oplopende kostprijs van de vergrijzing. Daardoor bevindt België zich momenteel bij risicolanden als Italië. Deze week nog noemde Kamerlid voor het Vlaams Belang Wouter Vermeersch België “het Griekenland aan de Noordzee.”

Tijdens de Kamercommissie Financiën was Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank aanwezig. Daar probeerde hij op een voorzichtige manier duidelijk tee maken dat de begroting dringend aangepakt moest worden. “Ik zeg niet dat we volgend jaar failliet gaan, maar het tekort is op lange termijn onhoudbaar”, zei de gouverneur. Hij had ook kritiek op het misplaatste optimisme van minister Pierre-Yves Dermagne, die deze week met trots verkondigde dat de nationale werkzaamheidsgraad gestegen is tot 72%. Wunsch waarschuwde dat dit een gunstig element is maar we niet alles daarop mogen inzetten. “Bij ongewijzigd beleid stevenen we af op een muur.”

De Croo wilt besparen maar PS doet moeilijk

In een artikel uit De Tijd blijkt dat premier Alexander De Croo (Open Vld) wil saneren. De begrotingscontrole en de bezorgdheden van Wunsch wil hij aangrijpen om 1,8 miljard euro te besparen.

Helaas zijn het de Waalse socialisten die daar een stokje voor steken. Zij zijn geen voorstander van extra besparingen. Integendeel, de PS legt zelfs extra investeringen van 220 miljoen euro op tafel. Zij zijn dus niet van plan mee te gaan in het verhaal van Wunsch en De Croo.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen