België blijft één van de slechtste leerlingen van Europa door haar begrotingstekort van 5% van het bruto binnenlands product (BBP), dat meldt De Tijd. Zelfs de zuidelijke eurolanden doen het beter, zij kampen al jaren met enorme schulden en budgettaire krapte.
De economische groei die de Europese Commissie voorschrijft stijgt minder snel in België dan in de 20 eurolanden. Bij ons zou er een groei zijn van 1,2% van het BBP dit jaar en 1,4% in 2024. Tegenover een Europese stijging van 1,1% dit jaar en 1,6% in 2024. Ook op budgettair vlak bengelt België onderaan.
In 2022 bedroeg het gemiddelde begrotingstekort in de 27 landen van de Europese Unie 3,4%. Dit jaar verwacht de Europese Commissie een verbetering. Het tekort zou dalen tot 3,1%. Volgend jaar zou het deficit zelfs onder de 3% dalen naar 2,4% van het BBP. Er wordt zelfs verwacht dat de overheidsschuld in de eurozone zal dalen van 93,1% in 2022 naar 89,9% in 2024.
België volgt de Europese trend niet
De Belgische schuld is de op vijf na hoogste van de Europese Unie, na die van Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk. Het Belgische begrotingstekort mag in 2022 wel gedaald zijn tot 3,9%, zij stijgt dit jaar toch terug naar 5%. Daardoor hebben wij het op twee na hoogste tekort in de eurozone. Slovakije is de slechtste leerling met 6,1%. Ook Malta en Bulgarije doen het slecht. Malta heeft dit jaar een tekort van 5,1% terwijl Bulgarije haar deficit volgend jaar stijgt naar 4,8%.
De ‘Club Med’-landen Italië, Griekenland, Spanje, Frankrijk en Portugal hebben hun begroting beter onder controle dan België. Italië gaat bijvoorbeeld van 8% in 2022 naar 4,5% dit jaar. Bij de rest van de opgenoemde landen zet een daling zich ook verder.
Volgens de Europese Commissie is de automatische indexering van lonen, de sociale uitkeringen en de hogere rentebetalingen de oorzaak van de slechte prestatie van Vivaldi.