22.2 C
Brussel

België in Europese top 3 met hoogste begrotingstekorten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het begrotingstekort van Vivaldi is net niet het hoogste over heel Europa, dat meldt De Tijd. Alleen Bulgarije en Slowakije hebben slechtere begrotingstekorten. In Slowakije is er volop een politieke crisis aan de gang. Dit omdat het land versplinterd is door de stijgende voedselprijzen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Ook in Bulgarije heerst er instabiliteit, mede dankzij de oorlog.

Eind vorig jaar werd de begroting ingediend bij de Europese Commissie. Toen leek het erop dat ons land het hoogste begrotingstekort ging hebben. Het voorspelde tekort liep toen op tot 5,9% van het bruto binnenlands product (BBP), omgerekend is dat 33,6 miljard euro.

Ondertussen is het nieuwe stabiliteitsprogramma bijgesteld en telt het tekort 5,1% van het BBP, 29 miljard euro. Het lagere tekort komt door de daling van de inflatie en de energieprijzen. Hierdoor kon het sociaal energietarief sneller ingeperkt worden. De begrotingstekorten van Bulgarije en Slowakije staan momenteel op 6,4% van het BBP en 6,3%.

In 2028 kan het federale tekort nog met 13 miljard euro stijgen

Staatssecretaris van begroting Alexia Bertrand (Open Vld) vindt evenwel dat Vivaldi op het juiste pad zit door haar bijkomende inspanningen van 1,8 miljard euro in het voorjaar en 1,2 miljard euro in het najaar.

Nochtans werd het zwaartepunt van de besparingen onlangs nog door de Vivaldi-regering geleid door Open Vld-premier Alexander De Croo doorgeschoven naar de volgende legislatuur.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen