15.2 C
Brussel

Zorgverleners getuigen over weerloosheid tegen geweldpleging

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse zorgverleners krijgen het zwaar te verduren. In Terzake getuigden ze over geweldpleging tijdens de uitoefening van hun beroep: “iemand die me de keel dichtkneep en me op de grond smeet.” Er is vraag naar toestemming om pepperspray te mogen gebruiken. Het Vlaams Belang diende hierover al voorstellen in, maar minister Annelies Verlinden (cd&v) weigert erop in te gaan.

De agressieproblematiek tegen artsen en verpleegkundigen staat opnieuw in de kijker na een Terzake-reportage. “Ik probeerde iemand te helpen en als beloning kreeg ik iemand die me de keel dichtkneep en me op de grond smeet”, getuigt spoedarts Lieven Vergote van het ASZ Aalst in Terzake. In dat ziekenhuis moet de politie een tot twee keer per week opgeroepen worden voor een ernstig incident.

De patiënten zijn vaak onder de invloed van alcohol of drugs. Ook het gebrek aan respect voor de zorgverlening en het ongeduld van sommige patiënten spelen een grote rol. “Voor de vijftig andere patiënten heeft die patiënt geen oog”, volgens spoedarts Vergote. “Zijn probleem is het belangrijkste probleem en dat moet nu opgelost worden.”

Een onbesproken element in de schokkende beelden van Terzake valt meteen op: de oververtegenwoordiging van allochtone daders. Wat de VRT niet vernoemt, ontgaat reagerende kijkers klaarblijkelijk niet. “Is het toevallig dat het allemaal vreemdelingen zijn?”, klinkt het. “Geïmporteerde ellende”, volgens een andere kijker. “Mogen we stellen dat bepaalde culturen niet passen in het westen?”

“Dat is niet mijn probleem”

Ook de turbulente nieuwjaarsnacht bracht het geweld tegen zorgverleners onder de aandacht. Een MUG-team van het GZA-ziekenhuis Sint-Vincentius werd door allochtone jongeren klemgereden en bekogeld met vuilnis en vuurwerk. Spoedverpleegkundige Cloë Van de Ven zat in die MUG-wagen, en verkeerde die avond in shock.

“We zagen al hoe politieagenten en brandweermannen worden aangevallen”, vertelt ze in Terzake. “Maar wie een MUG aanvalt, verlegt die grens nog eens.” Dat er een mensenleven op het spel kon staan, ontging de spoedverpleegkundige niet. Dit in tegenstelling tot sommige allochtone relschoppers die haar aanvielen. “Dat is niet mijn probleem”, getuigde een van hen destijds bij VTM.

Zorgverleners beschermen tegen geweldpleging

Enkele ziekenhuizen zetten noodgedwongen beveiligingsagenten in om gewelddadige incidenten tegen te gaan. Bert Vleminx, bewakingsagent en teamleider security bij de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen, getuigt in Terzake. “We hebben al patiënten gehad die bij de balie met een kapmes op het raam sloegen. Of mensen die zwaaien met een machete of met een stoelpoot.”

Vleminx is vragende partij voor meer bevoegdheden om de zorgverleners te kunnen beschermen. Pepperspray of handboeien mogen zowel de bewakingsagenten als het zorgpersoneel momenteel niet gebruiken. Al enkele jaren dragen de bewakers wel noodgedwongen steekwerende vesten, vanwege het toenemend aantal gewapende aanvallen.

In ziekenhuizen zonder bewakingsagenten is het personeel vooral op zichzelf aangewezen totdat de politie aankomt. Opvallend zijn de – meer ‘diverse’ – locaties waar er wel vaker eigen agenten moeten worden ingezet: ziekenhuizen in het centrum van grootsteden.

Pepperspray en politiek

Het Vlaams Belang sprong al meermaals in de bres voor de zorgverleners en hun veiligheid. Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, eist al langer dat hulpverleners de toestemming krijgen om pepperspray te dragen. “Daarnaast zal het Vlaams Belang blijven strijden voor een nultolerantie voor geweld tegen hulpverleners”, benadrukte het Kamerlid in een mededeling.

Maar de vraag van het ziekenhuispersoneel en de aansluitende voorstellen van het Vlaams Belang laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) links liggen. “Ik ben geen voorstander”, klonk het antwoord van de minister in de Kamer.

BRON:Terzake
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen