9.7 C
Brussel

Vlaams Belang eist pepperspray voor hulpverleners

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na de roekeloze aanvallen op onze hulpdiensten en zelfs het klemzetten van een MUG, eist het Vlaams Belang opnieuw dat hulpverleners pepperspray kunnen dragen. “Geweld tegen medisch personeel, politiediensten, brandweerlui en leden van de civiele bescherming neemt jaar na jaar sterk toe”, klinkt het namelijk bij voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) weigert evenwel in te gaan op het voorstel. 

Nog nooit was er zoveel geregistreerde fysieke agressie tegen medisch personeel. In 2022 werden er door de federale politie 356 gevallen van geweld opgetekend, in 2018 waren dat er nog 243. Dat liet Ortwin Depoortere bevestigen door minister Verlinden. En het gaat wel degelijk over “effectieve slagen, en niet om gevallen van verbale agressie”.

“Met de recente eindejaarsrellen werd nog maar eens duidelijk dat de toestand er alleen maar erger op wordt”, gaat Depoortere verder in een mededeling. “Voor geen enkele spoedarts komen walgelijke aanslagen, zoals deze met vuurwerkbommen op een MUG-transport in Hoboken, nog als een verrassing.”

De partij eist daarom dat hulppersoneel wordt uitgerust met pepperspray. Daarom “herhalen wij ons pleidooi om die mensen te voorzien van steekwerende vesten en hen eindelijk de toelating te geven om pepperspray te gebruiken”, besluit Depoortere. “En daarnaast zal het Vlaams Belang blijven strijden voor een zerotolerantie voor geweld tegen hulpverleners.” De partij wil zo wat doen tegen de “in dit land heersende straffeloosheid”.

Verlinden liet in een antwoord evenwel weten niet te willen ingaan op de eisen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen