5.5 C
Brussel

Zo wil het Vlaams Belang de drugsproblematiek aanpakken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ons land wordt de laatste tijd steeds vaker geteisterd door geweld uit het drugsmilieu. Vooral Brussel en Antwerpen zijn vaak slachtoffer van aanslagen en schietpartijen. België dient als de doorvoerhaven van het Europese drugscircuit. Het Vlaams Belang heeft een uitgewerkt plan om dit daadkrachtig aan te pakken.

“Drugs zijn een gevaar voor onze volksgezondheid, veiligheid en economie. Zij zijn natuurlijk in de eerste plaats schadelijk voor de gebruikers zelf, die vaak in de criminaliteit belanden om hun slechte gewoonte te blijven betalen”, klinkt het in het programma van het Vlaams Belang. “Er gaan miljarden om in de drugswereld; dat is de reden waarom maffiabendes er niet voor terugdeinzen om met zwaar geweld een open oorlog uit te vechten in onze straten. Bovendien wordt het zwart geld dat ze verdienen vaak witgewassen via allerlei schijnbedrijven, die de gewone bedrijven oneerlijke concurrentie aandoen.”

“In 2021 werd in de haven van Antwerpen 90 ton cocaïne onderschept. In 2023 was dat al 116 ton. Ook het aantal druggerelateerde misdrijven, schietincidenten en brandstichtingen blijft stijgen. In de tweede helft van 2022 vonden in Antwerpen bijna vijftig aanslagen plaats, bijna twee aanslagen per week”, legt het programma verder uit. In januari 2023 kwam er zelfs een elfjarig meisje om het leven bij de beschieting van een woning door drugscriminelen. “Een triest dieptepunt”, aldus het Vlaams Belang.

Oplossing

Als rechtse ‘law and order’-partij biedt het Vlaams Belang vanzelfsprekend oplossingen voor deze problemen. “Wij pleiten ook voor een absolute nultolerantie en effectieve sancties voor drugscriminelen. De federale politie moet over voldoende budget en manschappen beschikken in haar strijd tegen het ‘narcoterrorisme'”, bepleit de partij duidelijk. “Zolang de politiediensten onderbemand blijven, moet de mogelijkheid bestaan om het leger in te schakelen. Ook de illegale economie die diverse wijken vandaag in haar greep houdt, moet worden bestreden.”

Concreet wil het Vlaams Belang onder andere een intensieve internationale samenwerking met havens die met dezelfde problemen kampen. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld Rotterdam en Hamburg. Daarnaast willen ze vaker grondige controles op handel, bijvoorbeeld bij potentiële witwaszaken. Ook moet doelgericht het probleem met minderjarige drugsverkopers aangepakt worden, door bijvoorbeeld kindergeld in te trekken als een kind betrapt wordt. Nu komen ze er nog te vaak mee weg en dienen zo als maas in de wet voor oudere familieleden.

Het Vlaams Belang publiceerde hier hun volledige programma vorige zondag:

Programma VB: “meer Vlaanderen en koopkracht, minder immigratie”

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen