16.9 C
Brussel

“Vlaanderen Vlaams”: Vlaams Belang heeft 100 oplossingen voor asielcrisis

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft zondag in het Gentse ICC een migratiecongres georganiseerd. Dit onder de noemer ‘Vlaanderen Vlaams’. De partij van kopman Tom Van Grieken presenteerde er maar liefst 100 oplossingen voor de asielcrisis en de vervreemding die Vlaanderen momenteel doormaakt. Van Grieken maakte meteen ook een subtiele uithaal naar N-VA-leider Bart De Wever, die zijn kiescampagne inzette rond ‘welvaart’. “We schuiven haalbare oplossingen naar voor die tonen dat het anders kan en moet. Wie denkt dat het behoud van onze welvaart los staat van de migratiecrisis, die dwaalt.”

Circa 1.000 Vlaams Belang-leden, sympathisanten en geïnteresseerden tekenden present zondag in het ICC in Gent voor het migratiecongres. Het congres is het laatste deel van een drieluik aan inhoudelijke congressen. Sleutelsprekers waren voorzitter Tom Van Grieken, en de federale en Vlaamse fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens. Ook Vlaamse Parlementsleden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Sam van Rooy lichtten er plannen toe, net als Europarlementslid Tom Vandendriessche. Tot slot namen experten Mark Krikorian en Francesca Van Belleghem het woord.

Demografie is lotsbestemming

Van Grieken stak af met een illustratie van de multiculturele en demografische stand van zaken van het land. Die wijzigt aan razendsnel tempo.

“Het aantal inwoners van buitenlandse afkomst stijgt fenomenaal bij ons”, zegt Van Grieken. “Op iets meer dan 20 jaar tijd gingen ze van 18,8 procent naar 33,4 procent. Niemand heeft hier ooit om gevraagd, maar toch weigeren de regeringen van dit land ook maar iets te ondernemen om de migratiekraan toe te draaien. Wij schuiven hier een hele resem voorstellen naar voor die haalbaar zijn en die het tij kunnen keren. Wie namelijk denkt dat onze welvaart losgekoppeld kan worden van het migratievraagstuk, die dwaalt. Asiel alleen nog maar kost ons jaarlijks meer dan een miljard euro.”

100 oplossingen

De partij lanceerde er verder 100 oplossingen tegen de migratiecrisis en de demografische vervreemding – die de partij zelf omvolking noemt. Een eerste punt is zo de verstrakking van gezinshereniging. Dit door de inkomensvereisten op te trekken en de termijn waarbinnen erkende asielzoekers zonder voorwaarden gezinsleden mogen laten overkomen drastisch in te korten.

Ook opmerkelijk is het idee van een gemeenschapsdienst voor asielzoekers. “Wie hier asiel aanvraagt, krijgt enorm veel van de samenleving”, zei congresvoorzitter Chris Janssens voor de camera van V-NIEUWS. “Daar mag wat in ruil voor staan.”

Barbara Pas hamerde er dan weer op dat het terugkeerbeleid voor illegalen en uitgeprocedeerden sluitend moet worden. “De terugkeercijfers zijn vandaag historisch laag”, klonk het. Het Vlaams Belang wil daarom woonstbetredingen bij illegalen mogelijk maken net als de capaciteit van gesloten terugkeercentra drastisch opvoeren, ook voor illegale gezinnen. “Een verbod om gezinnen met kinderen nog in gesloten terugkeercentra onder te brengen zal onherroepelijk een aanzuigeffect met zich meebrengen”, zei Pas. “Men zendt het signaal dat wie in dit land met kinderen arriveert, nooit nog kan worden uitgezet.”

Europa heeft “paradigmashift” nodig

Een ander luik van de 100 punten was het Europese. De partij wil “een paradigmashift” op Europees niveau. “Het is onmiskenbaar dat de Europese regelgeving de ruimte om een eigen migratiebeleid te voeren te veel inperkt”, klinkt het bij de partij. “Denemarken heeft het beste immigratiebeleid van Europa omdat het niet in dat onwerkbaar keurslijf gewrongen zit en een opt-out heeft.”

Voor het Vlaams Belang moet de Deense opt-out de norm worden: in Denemarken gelden de EU-regels rond asiel en migratie namelijk niet en kan de regering een eigen migratiebeleid uitstippelen. Asielmigratie is er dan ook grotendeels opgedroogd. “De geesten in Europa zijn aan het rijpen. Er komt een einde aan het naïeve ‘Wir schaffen das’.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen