13.3 C
Brussel

België op stoomkoers naar 12 miljoen inwoners: 113.000 erbij door immigratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

België telde op 1 januari 11,7 miljoen inwoners. En die snelle toename – op één jaar kwam er 1% extra erbij – van inwoners is vooral te wijten aan migratie. Het immigratiesaldo bedraagt 116.554. Dat wil zeggen dat er nog veel meer immigranten dan dat erbij kwamen, omdat er ook veel mensen van hier wegtrokken. En opmerkelijk – zonder migratie mee te tellen – stierven er meer mensen dan er werd geboren. Dat saldo is -2.787. Dat blijkt uit StatBel-cijfers. Het Vlaams Belang roept op tot “een drastische ommezwaai in het asiel- en migratiebeleid”.

2022 zag een immense toename van inwoners in dit land. De bevolkingsgroei nam toe met 0,98% of 113.549 inwoners. Ter vergelijking: Brugge – de derde stad van Vlaanderen – telt iets meer dan 118.000 inwoners.

In 2022 kwamen er een duizelingwekkende 233.629 inwoners erbij via immigratie. 117.085 mensen vertrokken evenwel, wat een verschil maakt van 116.544. Hier wordt dan nog eens het ‘natuurlijk saldo’ (geboortes in vergelijking met overlijdens) van opgeteld: -2.787. Zo krijg je het cijfer 113.549.

Omvolking

En het is opmerkelijk en uitzonderlijk dat dat ‘natuurlijk saldo’ negatief is. Er stierven dus meer mensen dan er werden geboren hier.

Wie dat dan nog eens ontleedt volgens autochtoon en allochtoon, zal zien dat deze negatieve evolutie nog extremer is in deze autochtone bevolkingscategorie. In 2020 bedroeg het gemiddeld aantal kinderen per vrouw in België immers 1,54 – dat is vér onder het vereiste 2,1-cijfer dat nodig is om een bevolking stabiel te houden. Vrouwen zonder migratie-achtergrond – autochtone vrouwen dus – scoren hier evenwel maar 1,38. Een alarmerend laag cijfer.

Met andere woorden: het aandeel autochtonen in dit land neemt razendsnel af en de bevolkingsaantallen worden enkel op peil gehouden door het allochtone geboortecijfer en immigratie.

Het is dat fenomeen – gekoppeld met het falen van de integratie-inspanningen, gekenmerkt door hoge graad van moslimfundamentalisme, gebrek aan Nederlandse taalkennis en veel buitenlandse politieke loyaliteiten zoals aan Turks president Recep Erdogan – dat het Vlaams Belang ertoe noopt om te spreken van ‘omvolking’.

“Ommezwaai nodig”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken roept de regeringen in dit land daarom op om eindelijk werk te maken van “een drastische ommezwaai in het asiel- en migratiebeleid”.

“We hebben meer dan ooit nood aan een migratiestop”, reageert Van Grieken in een mededeling. “Enkel met het Vlaams Belang aan het roer kunnen we dat realiseren en het tij keren.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen