21.4 C
Brussel

Vlaams Belang voert actie voor eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Onder de slogan ‘Iedereen gelijk voor de wet’ voerde Vlaams Belang woensdag actie aan het Brussels Justitiepaleis, zo wordt gemeld in een mededeling. Verschillende kopstukken en militanten van de partij pleitten er voor een eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde. Volgens Vlaams Belang-lijsttrekker Klaas Slootmans worden anderstalige daders er immers amper bestraft.

Door de taalwet uit 1963 kunnen Franstaligen in de Vlaamse Rand, zonder tussenkomst van een rechter, voor een andere taalrol kiezen in een rechtsgeding. Daardoor verhuist het dossier vaak naar een Franstalige rechtbank, waar de kans op seponering veel hoger ligt. Als de straf er al komt, ligt ze vaak lager.

“Door een taalwijziging aan te vragen moet het dossier helemaal worden vertaald en komt het in handen van een Franstalige onderzoeksrechter”, vertelt Slootmans. “Door de focus op grootstedelijke problemen worden misdrijven zoals inbraken en oplichting door hen veelal geklasseerd als ‘kleine criminaliteit’ met vaak een seponering of zelfs vrijlating tot gevolg. Voor onze agenten werkt dit uitermate frustrerend. Bovendien hypothekeert het de veiligheid van onze bewoners.”

Splitsing gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde

Daarom voerde het Vlaams Belang woensdag actie aan het Justitiepaleis in Brussel. “Het enige wat wij vragen is om Halle-Vilvoorde gelijk te schakelen met de rest van Vlaanderen”, besluit Slootmans. “Dat komt neer op een volledige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.”

“Concreet komt er dan een tweetalig gerechtelijk arrondissement dat samenvalt met het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, en kan Halle-Vilvoorde samen met Leuven een volwaardig provinciaal gerechtelijk arrondissement vormen, zoals dat in alle provincies het geval is.”

Lees ook:

Slootmans (VB) wil vestigingsverbod niet-EU-vreemdelingen Rand

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen