10.4 C
Brussel

Vlaams Belang stookt verzet op tegen asieldeal: “CD&V, Vang ze zelf op”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang heeft deze ochtend een actie gevoerd aan het cd&v-hoofdkwartier in de Wetstraat. Dat wordt binnenkort ontruimd gezien de laatstgenoemde partij verhuist. Reden genoeg om aan de christendemocraten te vragen om zelf asielopvang te voorzien, dacht men bij de partij van Tom Van Grieken: “De Vlamingen willen minder asielzoekers, niet meer opvangplaatsen. Als cd&v toch zo graag extra opvangplaatsen wil, stellen we voor dat ze er hier zelf in de Wetstraat creëren.” De actie kadert in verzet tegen de asieldeal die vorige week werd afgesloten en volgens het Belang te laks is.

Meer dan 100 actievoerders verzamelden vandaag voor het cd&v-hoofdkwartier. De manifestanten hadden borden mee met leuzen zoals: ‘Nicole, ons land is vol’, ‘75% van de gemeenten wil geen asielzoekers’, en ‘cd&v, vang ze zelf op!’. Tal van parlementsleden zoals Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Barbara Pas en Chris Janssens tekenden present.

De boodschap van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was scherp voor cd&v na het ‘illusoire’ migratieakkoord van de Vivaldi-regering donderdag. “Als cd&v toch zo graag extra opvangplaatsen wil, stellen we voor dat ze er hier zelf in de Wetstraat creëren”, zo zei Van Grieken tijdens de actie. “Het gebouw komt toch leeg te staan!”

“Cd&v: met de ‘v’ van ‘vervreemding'”

Van Grieken wees de aanwezigen vooreerst op een aantal cijfers en feiten, omdat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) aankondigde 5.000 extra opvangplaatsen bij te maken (terwijl we al aan bijna 40.000 plekken zitten: een record). “Alleen al vorig jaar kwamen er nog eens 4.000 plaatsen bij”, vervolgde Van Grieken. “Ondertussen blijkt dat 75 procent van de Vlaamse gemeenten geen bijkomende asielzoekers wil opvangen. Hebt u een cd&v-burgemeester, dan bent u bijna zeker dat de Moor komt aankloppen in uw gemeente voor opvangplaatsen.” Het Vlaams Belang wijst er ook op dat voor 2023 al meer dan 700 miljoen euro werd vrijgemaakt voor asielopvang.

Volgens het Vlaams Belang moet de partij van Sammy Mahdi het roer radicaal omslaan: nu staat “de ‘v’ in cd&v staat voor ‘vervreemding’”, besloot Van Grieken. “De christendemocraten werden met hun toetreding tot Vivaldi de dweil van de Wetstraat en dat blijkt vandaag des te meer uit het catastrofale asielbeleid.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen