Het kernkabinet heeft woensdagnacht een migratiedeal afgesloten. Eerder deze week blokkeerde de PS nog alle voorstellen van staatssecretaris Nicole De Moor (cd&v). Centraal in het nieuwe plan zijn meer opvangplaatsen. De Moor beweert evenwel ook dat er strenger zal uitgezet worden, maar hoe dat concreet vorm zal nemen moet nog blijken. Veel dwangmaatregelen zijn immers niet te vinden in de deal. Ook hebben de groenen verkregen dat er geen illegale gezinnen met kinderen kunnen worden geplaatst in gesloten terugkeercentra.
De regering heeft een akkoord bereikt rond de migratiecrisis. Het akkoord had veel voeten in de aarde, want de PS en Ecolo hebben sinds de opstart van de Vivaldi-regering nagenoeg elke poging door De Moor of haar voorganger Sammy Mahdi (cd&v) om iets te verstrengen inzake migratie koudweg afgeblokt.
Vorig jaar vroegen bijna 40.000 mensen asiel aan in België, ruim meer dan wat dit land überhaupt ter beschikking heeft in opvangplaatsen. Er zijn sinds vorig jaar al duizenden opvangplaatsen extra bijgekomen, maar Nicole De Moor zal nu nog eens 700 plekken extra aanmaken met behulp van containerdorpen. Zeker 400 plaatsen komen in het rustige Kampenhout, in de Vlaamse Rand.
De status-quo is onhoudbaar. @Nicole_demoor haar hervormingen voor gecontroleerde en rechtvaardige migratie werden vandaag goedgekeurd. pic.twitter.com/WkGWWbFmT6
— cd&v (@cdenv) March 9, 2023
Wat zit er allemaal in het akkoord?
Naast de 700 extra plekken zijn er nog een aantal centrale punten in het akkoord:
- Het bevel om het grondgebied te verlaten zou ‘sneller en beter’ worden uitgevoerd, zo schrijft ook Het Laatste Nieuws. Hoe exact de regering dat gaat doen met herkomstlanden waarmee geen akkoord is, is evenwel niet duidelijk. Wel zou er meer ‘aanklampend’ gewerkt worden: afgewezen asielzoekers moeten zich zo periodiek melden. Van een onmiddellijke en unilaterale uitzetting is dus geen sprake.
- Er komt een aanpassing van de regels rond gezinshereniging: deze migratiepoort zou enkel geopend worden als ‘de ouder daadwerkelijk zorg draagt voor kind’. Opmerkelijk, want dat wil dan ook zeggen dat voor het akkoord dit niet eens werd nagegaan.
- De Opvangwet zou aangepast worden om de uitstroom ietwat te versnellen: wie een negatieve asielbeslissing krijgt, krijgt geen opvang meer. Beroep tegen opvangintrekking blijft wél mogelijk, maar niet vanuit de centra zelf.
- Bestendiging van het verbod om illegale gezinnen met kinderen te plaatsen in gesloten terugkeercentra.
- Wat ook wordt bestendigd is automatisch verblijfsrecht voor staatslozen.
‘Too little, too late’
De oppositie is in ieder geval niet onder de indruk. Het Vlaams Belang stelt dat “er hier en daar een achterpoortje dicht” gaat, “maar de voordeur blijft helaas wagenwijd openstaan”, aldus voorzitter Tom Van Grieken in een mededeling. Van Grieken wijst daarbij op het feit dat illegale immigratie nog perfect mogelijk blijft: zowel aan de EU-buitengrenzen als om ons land te betreden, en een illegale aankomst verhindert nog steeds een asielaanvraag niet.
🧲 Dit zal van België, in combinatie met onze genereuze sociale zekerheid, hét immigratieland van Europa maken.
Deze ondoordachte maatregel betekent
1️⃣ dat een illegaal met baby zeker is dat hij 18 jaar lang niet teruggestuurd kan worden. (1/2) @radio1be #Deochtend pic.twitter.com/J2dmb2tyyK— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) March 9, 2023
Kamerfractieleider Barbara Pas is dan weer sceptisch over de effectiviteit van de weinige maatregelen die achterpoortjes zouden dichtdoen. “De focus blijft gewoon liggen op vrijwillige terugkeer. Met haar zogenaamd ‘aanklampend terugkeerbeleid’ klampt de Moor zich vooral vast aan illusies. Van het verbeteren van de uitstroom uit het land (terugkeer) is amper sprake, laat staan van maatregelen om de instroom naar het land in te dammen.”
Bij N-VA klinkt een gelijkaardige boodschap “Het blijft dweilen met de kraan wagenwijd open”, tweet N-VA-Kamerlid Theo Francken. “Er worden geen forse maatregelen genomen. Géén moratorium op gezinshereniging bij subsidiair beschermden, geen verstrenging van de gezinshereniging met erkende vluchtelingen, geen forse ontradingscampagnes, geen externalisatie van de asielprocedure.”
Conclusie van deze asieldeal?
Het blijft dweilen met de kraan wagenwijd open. Welcome to Belgium, the land of milk and honey.
10/10
— Theo Francken MP (@FranckenTheo) March 9, 2023