16.4 C
Brussel

Vlaams Belang eist “totale openheid” rond voordelen parlementsleden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil dat naar Nederlands voorbeeld een openbaar register wordt ingevoerd. Hierin moeten alle geschenken en voordelen die parlementsleden krijgen omwille van hun mandaat kenbaar gemaakt worden. Dat maakt de partij bekend via BELGA. “Enkel meer transparantie kan het vertrouwen in de politiek herstellen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. De partij diende deze week een wetsvoorstel in om dit af te dwingen. Het voorstel komt er na tal van schandalen rond het parlement, waaronder die van de pensioenbonussen.

In Nederland houdt de Griffie van de Tweede Kamer een register bij waarin alle cadeaus of andere voordelen met een grotere waarde dan 50 euro worden bijgehouden. Ook reizen die volledig of deels door derde partijen worden betaald, worden erin geregistreerd. Elke burger kan dit register raadplegen via de website van het Nederlandse parlement. Het systeem inspireerde het Vlaams Belang om dat systeem ook hier te laten invoeren.

Vlaams Belang: ‘Politici moeten bewijzen dat ze het vertrouwen van de burger verdienen’

“Een register zorgt ervoor dat het risico afneemt dat geschenken worden gebruikt om parlementsleden te beïnvloeden”, zegt Van Grieken via BELGA. “Bovendien kunnen politici door te kiezen voor zo een systeem zelf bewijzen dat ze geen misbruik maken van hun mandaat om bepaalde gunsten te ontvangen.”

Het voorstel van Van Grieken zou parlementsleden verplichten om ten laatste na 15 dagen na de ontvangst van het voordeel of cadeau melding te maken. Ook reizen betaald door derde partijen zouden moeten genoteerd worden. Net zoals in Nederland zouden burgers dan dat register kunnen raadplegen.

BRON:BELGA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen