14.3 C
Brussel

Lafosse (PS) stapt naar rechter voor extra pensioenbonus

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ex-parlementslid Maurice Lafosse (PS) stapt naar de rechter tegen de Kamer van Volksvertegenwoordigers omdat hij een extra pensioenbonus wenst. Hij wordt daarbij gesteund door de vereniging van oud-parlementsleden. Dat meldt De Standaard.

De pensioenen die oud-parlementsleden opstrijken deden al heel wat stof opwaaien. Verschillende politici bleken meer pensioen te krijgen dan het wettelijke maximumpensioen. In 2014 besliste de kamer nog om de limiet te verhogen tot 120% van het Wijninckx-plafond. Dat wil zeggen dat Kamerleden een uitbetaling tot 9375 euro bruto per maand kunnen krijgen.

“Het kan niet dat een regeling voor de Kamer pas tien jaar later wordt toegepast dan in andere parlementen”

Lafosse, een PS’er die eerder al betrokken was bij corruptieschandalen, vindt dat schandalig. Niet omdat hij van oordeel is dat de maximumlimiet gerespecteerd moet worden. Wél omdat andere parlementen diezelfde regeling tien jaar geleden al invoerden. Indien Lafosse in een ander parlement gezeteld had, zou hij dus meer pensioen gekregen hebben. Dat zit hem blijkbaar heel erg dwars. In 2021 sleepte hij de vzw pensioenkas al voor de rechter. De oud-burgemeester van Bergen eiste een schadevergoeding vanwege ‘discriminatie.’ Kamervoorzitster Eliane Tillieux besliste uiteindelijk om het bedrag niet uit te betalen. Lafosse zet zijn juridische tocht echter verder. De uitspraak van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg wordt verwacht in september dit jaar.

Hoewel Lafosse alleen naar de rechter trekt, wordt zijn standpunt breed gedeeld door vzw Pro Lege, een vereniging van oud-Kamerleden. Voorzitter Emmanuel Desutter (cd&v) maakte in maart 2022 zelfs ruimte voor een vergadering met Tillieux over de kwestie. “Wij steunden daar het standpunt van Lafosse”, zegt Desutter aan De Standaard. “Het kan niet dat een regeling voor de Kamer pas tien jaar later wordt toegepast dan in andere parlementen. Op die vergadering zei die ambtenaar dat ze de regeling gewoon vergeten invoeren waren. Ongelooflijk. In wat voor een land leven wij eigenlijk?”

Les Mésanges

Lafosse wordt vooral herinnerd door de zaak Les Mésanges, een woontoren die in 2003 in vlammen opging. De PS’er was op dat ogenblik voorzitter van de sociale woningmaatschappij die het geld liever in RAEC Bergen – zijn eigen voetbalploeg – stak in plaats van in het onderhoud van het gebouw.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen