5.5 C
Brussel

Vivaldi-partijen geven Vlaamse stemmen weg aan Franstalig België

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Dat de volgende federale regering een Vlaamse meerderheid heeft, vinden Vivaldi-partijen cd&v, Open Vld, Groen en Vooruit niet nodig. Dat maakten ze duidelijk op het voorzittersdebat van Trends. De V-partijen – N-VA en Vlaams Belang – eisen dat wel. Ontdek hun andere standpunten via onze stemtest.

De Vlaamse Vivaldi-partijen toonden zich op het groot voorzittersdebat van Trends bereid om hun Vlaamse stemmen te verhandelen aan de Franstaligen voor een regeringsdeelname. Op de vraag of ze een Vlaamse meerderheid in de federale regering nodig vinden, reageerden ze allemaal negatief.

Wie met wie interesseert me niet“, zei Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. “Mensen liggen wakker van facturen, pensioenen, koopkracht.” Al vergeet de socialiste wel dat meer dan 70% van de Vlamingen niet tevreden zijn over het beleid van de huidige federale regering op al deze domeinen.

Verloren Vlaamse stemmen

Ondanks die ontevredenheid lijken cd&v, Open Vld, Vooruit en Groen toch te azen op een Vivaldi 2.0, waar Waalse partijen de overhand hebben bij de bepaling van het beleid. Een stem voor die systeempartijen lijkt dus enige grondige hervormingen ten voordele van de Vlamingen uit te sluiten.

Ook een belangrijk onderwerp als de migratiebeperking is geen breekpunt voor hen. Sterker nog, ze pleiten voor meer migratie. Het hoofdpunt van cd&v was zelfs meer (arbeids)migratie faciliteren. Ondertussen is 60 procent van de Vlamingen ontevreden met dat opengrenzenbeleid van de Vivaldi-regering.

Die standpunten staan in sterk contrast met de V-partijen – het Vlaams Belang en de N-VA – die een koehandel uitsluiten en migratie wel viseren tijdens de campagne. Wil je je eigen standpunten toetsen aan die van alle Vlaamse partijen? Doe dan de V-NIEUWS Stemtest en ontdek welke partij het best bij je aansluit:

Stemtest

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen