5.5 C
Brussel

Verhulde criminele organisatie: mkb-facade met Taghi-connectie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Drie Amsterdamse bedrijven worden beschuldigd van het witwassen van miljoenen, met banden naar de beruchte crimineel Ridouan Taghi. Het verhaal onthult de verborgen connectie tussen de onder- en bovenwereld en hoe legitieme bedrijven dienden als dekmantel voor criminele activiteiten. Dat brengt het Nederlandse Algemeen Dagblad.

In Amsterdam beschuldigt men een platenlabel, een islamitische slagerij en een kledingwinkel van betrokkenheid bij het witwassen van misdaadwinsten. Een deel van deze winsten lijkt naar Ridouan Taghi lijkt te gaan. Mohamed K., een Amsterdamse drugshandelaar, wordt gezien als een sleutelfiguur in dit netwerk. Hij bood zelfs onderdak aan Taghi in Brussel. Het onderzoek begint met een cryptische tip over de betrokkenheid van ‘Mo met de grote lip’ bij Taghi. Dat leidde tot het blootleggen van connecties tussen Taghi, Mohamed K. en verdachte transacties.

Onderzoek genaamd 26Dunbar

Mohamed K. leidt een bedrijvengroep met diverse ondernemingen, waaronder het platenlabel El Chapo Productions, dat op papier deel uitmaakt van de groep. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat deze bedrijven miljoenen aan drugswinsten witwassen. Dit leidt tot het omvangrijke onderzoek 26Dunbar, waarbij uiteindelijk zeventien ondernemingen worden stilgelegd vanwege verdachte activiteiten en grote contante stortingen.

Het platenlabel El Chapo Productions komt onder de loep vanwege vermeende betrokkenheid van Taghi en zijn zoons bij de oprichting ervan. Een opvallend bericht waarin Taghi’s zoon spreekt over het verdienen van geld via het label en de verschijning van een clip van rapper Boef met het logo van El Chapo Productions vergroot de verdenkingen.

Verliesgevende activiteiten als dekmantel

Het financiële onderzoek onthult grote contante stortingen bij de bedrijven van Mohamed K., zoals bij het platenlabel, de slagerij en de kledingwinkel. Bij evenementen georganiseerd door El Chapo Productions, zoals ‘Streetview’, blijken de kosten aanzienlijk hoger dan de opbrengsten, wat wijst op verliesgevende activiteiten die mogelijk dienen als dekmantel voor witwaspraktijken.

Tijdens de rechtszittingen beweert Mohamed K. onschuldig te zijn en prijst hij zijn bedrijven, waaronder de islamitische slagerij die trots halal-rookworsten aan de HEMA levert. Echter, het overvloedige contante geld dat binnenkomt bij zijn bedrijven, inclusief betalingen met biljetten van 500 euro, doet het Openbaar Ministerie vermoeden dat er sprake is van witwassen. Het Openbaar Ministerie confronteert de verdachten met eisen tot gevangenisstraffen. Daarnaast is er ook een plan om de misdaadwinsten via een aparte procedure af te nemen.

Lees ook:

Drugsbaron Ridouan Taghi dook tijd onder in Brussel

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen