Het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat de stad Ronse de taalwetgeving strikt moet naleven. Op verzoek van inwoners moet men dus gebruik maken van de taalfaciliteiten en de officiële communicatie in het Frans aanbieden. Dat meldt het Vlaams Belang in een mededeling. “Dit arrest zet de deur opnieuw wagenwijd open voor verdere verfransing van Vlaamse faciliteitengemeenten”, reageert Kamerfractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang).
Volgens Pas zijn taalfaciliteiten achterhaald en belemmeren ze de integratie. “Ze ondermijnen de Vlaamse identiteit en vormen een administratieve last”, stelt Pas. Ze benadrukt dat taalfaciliteiten ooit tijdelijk bedoeld waren, maar na meer dan 50 jaar nog steeds bestaan.
Toekomst van Ronse onder druk
Volgens Pas creëert de uitspraak een zware last voor het bestuur van Ronse. “Dit alles om een klein deel van de bevolking tegemoet te komen dat weigert de taal van de regio te respecteren”, vervolgt de fractievoorzitter. “Het is onaanvaardbaar dat Ronse, een stad diep in het Vlaamse hartland, verplicht wordt om anderstaligen in hun eigen taal te bedienen.”
Het Vlaams Belang pleit al langer voor de afschaffing van taalfaciliteiten in de randgemeenten. Pas heeft hierover een wetsvoorstel ingediend in de Kamer. “Alleen zo kunnen we Ronse en andere gemeenten in de Vlaamse Rand behoeden voor een verdere verfransing en hun Vlaamse karakter vrijwaren”, besluit Pas.
Lees ook:
Franse Gemeenschap financiert illegaal verfransing Vlaanderen