21.8 C
Brussel

Franse Gemeenschap financiert illegaal verfransing Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Via een in Parijs gevestigde en “schimmige organisatie” geeft de Franse Gemeenschap bijna 800.000 euro per jaar aan Franstalige organisaties in Vlaanderen. Dat meldt PAL NWS. Het meeste van dat geld gaat naar Franstalige bibliotheken en cultuurhuizen in Vlaanderen, in de faciliteitengemeenten. Maar ook een politieke actiegroep blijkt bij de gelukkige ontvangers. De faciliteitengemeenten in kwestie zijn Vlaamse gemeenten met grote aandelen Franstaligen die weigeren zich aan te passen en Nederlands te leren.

Het gaat volgens onderzoek van PAL NWS en RTBF onder meer om een bibliotheek in Sint-Genesius-Rode (83.200 euro) en zelfs om een pro-Waalse actiegroep in Voeren – goed voor 76.853 euro.

Waalse sluikpolitiek

Opmerkelijk: het is de Franstalige openbare omroep zelf die wijst op de onwettigheid van de zaak. De RTBF stelt immers dat de Franse Gemeenschap op deze manier de Grondwet omzeilt. De zaak is verder al helemaal opmerkelijk doordat de Waalse overheid een gigantische schuldenlast torst.

En op de koop toe is de Franse Gemeenschap in het verleden al eens teruggefloten over subsidies aan dergelijke organisaties. Het Grondwettelijk Hof kwam immers al eens tussen over dergelijke zaken.

Dat de Franstalige politiek zich weinig aantrekt van billijkheid en wettigheid blijkt verder ook uit hun eigen benaming van de Franse Gemeenschap: de ‘Fedération Wallonie-Bruxelles’. Dat is een benaming die ongrondwettelijk is en tegelijk Brussel claimt terwijl de stad evengoed deel uitmaakt van de Vlaamse Gemeenschap.

BRON:PAL NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen