13.6 C
Brussel

Vandendriessche (VB): “recht op bescherming, niet op migratie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaanderen en Wallonië moeten ordelijk uit elkaar gaan en het recht op bescherming mag geen recht op migratie zijn. Ook moet de Europese Unie (EU) terug de subsidiariteit en nationale soevereiniteit omarmen. Dat stelt Tom Vandendriessche, Europees lijsttrekker voor het Vlaams Belang, in een interview met Brussels Signal.

“We gaan voor een soevereiniteitsverklaring.” Europarlementslid Tom Vandendriessche pleit voor een ordelijke, vredevolle opdeling van België. “Met een sterke Vlaamse Regering rijken we de hand naar Wallonië. Onderhandelen, net zoals toen Tsjechië en Slovakije uit elkaar gingen na de val van het communisme.”

Ook migratie is een breekpunt voor zijn partij, het Vlaams Belang. “We hebben nu een opengrenzenbeleid”, benadrukt Vandendriessche. “Het asielsysteem wordt misbruikt”. Daarbovenop promoot de huidige Europese Unie ook de instroom van migranten met het EU-migratiepact.

Hij toont zich duidelijk voorstander van het beschermen van mensen in nood, “maar het recht op bescherming mag geen recht op migratie zijn naar een land met gulle socialezekerheidssystemen.” Dus moet opvang per definitie georganiseerd worden in de herkomstregio, benadrukt de lijsttrekker voor het Europees Parlement.

Europese superstaat?

Over EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) is Vandendriessche bijzonder kritisch. “Ze raakte in 2019 amper verkozen”, begint hij. “En wat is haar politieke erfenis? De klimaatgekte van de Green Deal, de verarming van onze volkeren en het verlies van concurrentievermogen van onze bedrijven.”

Ook het EU-migratiepact en de Digital Services Act (DSA) kwamen er onder haar bewind. Volgens gelekte documenten maakte haar EU-functionarissen zelfs plannen om de economie van een van hun eigen lidstaten te saboteren om politieke redenen.

Vandendriessche wil daarom een nationalistisch alternatief voor het huidige “extremistische beleid van de EU.” Daarbij krijgen hij en zijn Identiteit en Democratie-groep de steun van de kiezer, volgens recente peilingen. Als het van het Vlaams Belang afhangt, komt er geen Europese superstaat zoals politici als Guy Verhofstadt (Open Vld/Renew) dat willen.

Lees ook:

EP-lid Vandendriessche stelt boek voor: ‘We komen eraan’

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen