5.5 C
Brussel

Vandendriessche legt censuurpraktijken Facebook bloot

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Vandendriessche, Europarlementariër voor het Vlaams Belang, bekritiseert de censuurmethoden van Meta. Hij benadrukt hoe het bedrijf achter Facebook ‘shadow banning’ inzet om de zichtbaarheid van berichten te verminderen, waardoor deze nauwelijks nog door iemand worden gezien. “Kandidaten van de oppositie kunnen op deze manier niet langer efficiënt met burgers communiceren”, stelt Vandendriessche in een mededeling. “In wiens opdracht manipuleert Facebook op deze manier de verkiezingen?”

De Facebookpagina van Vandendriessche, met 235.000 volgers, bereikte voorheen ongeveer 150.000 mensen per bericht. Een recente foto die hij op X plaatste, toont echter dat zijn berichten nu slechts door ongeveer 3.000 mensen worden gezien. Dit betekent een afname in bereik van maar liefst 98 procent.

“Wat doen overheden om discriminatie en manipulatie tegen te gaan? Censuur van één kant van het spectrum wordt niet alleen gedoogd, maar schijnbaar aangemoedigd”, klinkt het kritisch.

Vandendriessche: “Waar zijn de zogenaamde beschermers van de democratische rechtsstaat nu?”

De Digital Services Act (DSA), die op 25 augustus 2023 in werking is getreden, is een regelgeving bedoeld om vermeende desinformatie en illegale content aan te pakken. Volgens deze wetgeving moeten platforms dergelijke inhoud sneller verwijderen. Het Vlaams Belang heeft zich consistent verzet tegen deze maatregelen.

“Dit lijkt nu het gevolg te zijn van deze slechte wetgeving: legitieme oppositie van een partij zoals het Vlaams Belang wordt de mond gesnoerd onder het mom van haatspraak en desinformatie”, klaagt Vandendriessche aan. “Vrije meningsuiting en vrijheid van informatie worden ondermijnd voor politiek gewin. Waar zijn de zogenaamde beschermers van de democratische rechtsstaat nu?”

Afgelopen donderdag heeft de Europarlementariër een schriftelijke vraag ingediend bij de Europese Commissie. “Wie geeft de opdracht tot dergelijke manipulatie?”, vroeg Vandendriessche zo. “Is het Facebook zelf of wordt dit aangestuurd door de overheid? Zal de Commissie of de Belgische overheid onderzoek doen naar deze buitenlandse inmenging? Eerlijke verkiezingen komen op deze manier in het gedrang. Dit moet onmiddellijk ophouden.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen