13.6 C
Brussel

VB: Van Tigchelt “faalt in aanpak overbevolking gevangenissen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Paul Van Tigchelt (Open Vld) biedt geen oplossing voor de overbevolking en het personeelstekort in Vlaamse gevangenissen, volgens het Vlaams Belang in een mededeling. Dit leidt tot hernieuwde stakingen onder het gevangenispersoneel. Het Vlaams Belang benadrukt strengere straffen en het uitzitten van straffen in het land van herkomst van buitenlandse criminelen als essentieel.

De personeelstakingen in gevangenissen doorheen Vlaanderen wijzen op het onvermogen van Justitieminister Paul Van Tigchelt, volgens het Vlaams Belang. Deze week staakt het gevangenispersoneel namelijk opnieuw. Ze kaarten de overbevolking en het gebrek aan personeel in de gevangenissen aan.

Het Vlaams Belang bekritiseert Van Tigchelt’s voorstel om penitentiair verlof te verlengen en pleit voor het uitzitten van straffen door buitenlandse criminelen in hun eigen land. “Straffen moeten uitgevoerd worden. Meer vrijheid verschaffen aan veroordeelde criminelen, is niet de oplossing”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Criminele vreemdelingen die onze nationaliteit niet hebben of zelfs illegaal in het land zijn, maken 40 procent van de bezetting uit. Zij dienen hun straf in eigen land uit te zitten.”

Acuut tekort aan personeel en overbevolking

De stakingen breiden zich uit meer en meer uit. Maandagavond staakte het gevangenispersoneel in Vlaams-Brabant. Op dinsdagavond volgden de gevangenissen in Limburg, en op woensdagavond die in West-Vlaanderen. Deze golf van acties breidt zich momenteel uit, met aankondigingen van stakingen in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel.

Opnieuw wordt het acuut tekort aan personeel en de voortdurende overbevolking als belangrijkste kwesties aangekaart. Op dit moment zitten 12.150 mensen in de gevangenis, terwijl er slechts ruimte is voor 10.770.

De voorgestelde uitbreiding van het penitentiair verlof door minister Van Tigchelt wordt door de vakbonden niet als een oplossing gezien. “Hiermee verlegt de minister het probleem. Veroordeelde criminelen dienen hun straf uit te zitten en geen maximum aan vrijheid te genieten”, aldus Dillen nog. “De meest voor de hand liggende oplossing weigert hij echter pertinent: laat buitenlandse criminelen hun straf in land van herkomst uitzitten.” Meer dan 40% van de gevangenen is vreemdeling en 30% zelfs illegaal.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen