13.3 C
Brussel

Van Grieken: “Geef ze toch gewoon minder geld!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken heeft er in een dubbelinterview met staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor voor gepleit om de kostprijs van de asielopvang sterk te reduceren. Dat gesprek wordt gebracht in Het Laatste Nieuws

Van Grieken werd voor de eerste keer uitgenodigd in een Belgisch kabinet. Op zo’n gelegenheid kon hij dan ook niet met lege handen aankomen. De voorzitter van het Vlaams Belang overhandigde staatssecretaris De Moor een koffiezetapparaat. Een kleine knipoog naar de dwangsommen die De Moor moest betalen omdat de overheid de wettelijk gegarandeerde asielopvang niet leverde.

Van Grieken zegt mee na te denken over oplossingen voor de opvangcrisis. In plaats van steeds geld te vragen van de bevolking om de asielopvang te bekostigen, moet de federale regering de asielwetgeving volgens hem verder verstrengen. Andere Europese landen kunnen een voorbeeld zijn. “In Denemarken moeten asielzoekers vooraf al hun geld boven een bepaald bedrag afgeven”, aldus Van Grieken in Het Laatste Nieuws. “Wanneer blijkt dat het fraudeurs zijn, dekt dat geld de kosten van de procedure en de opvang. Worden ze wel erkend, dan krijgen ze dat geld uiteraard gewoon terug.” Dat voorstel lanceerde hij eerder ook al in De Ochtend op Radio 1.

“Geef ze toch gewoon minder geld”

De Moor pleit daarentegen voor een Europees model met sterkere Europese buitengrenzen en controles aan de grens. Volgens Van Grieken heeft het verleden uitgewezen dat zo’n aanpak niet effectief is. “Dat proberen ze nu al jaren in Griekenland en het lukt niet”. Ook de Italiaanse regering van Giorgia Meloni probeerde de Europese buitengrenzen te versterken, maar kreeg van de EU een tik op de vingers. “De Europese Unie is een hinderpaal om onze grenzen te bewaken”, zet Van Grieken zijn offensief kracht bij.

Daar komt bovenop dat België een aantrekkelijke bestemming is voor asielzoekers. Het Belgisch sociale systeem is gul, waardoor nieuwkomers minder snel aan de slag gaan op de arbeidsmarkt. De oplossing voor het probleem ligt nochtans voor de hand. “Geef ze toch gewoon minder geld! In Nederland krijgen ze geen leefloon en daar zijn ze sneller aan de slag”, stelt Van Grieken.

Volgens de voorzitter van het Vlaams Belang streven de linkse partijen naar een multiculsamenleving om massaal nieuw kiesvee te kunnen importeren. De cd&v voert die agenda gewoon uit. “Kunnen we dat eens onder ogen zien? De ngo’s die u het leven zuur maken? Wie zijn dat? Verdoken Vlaams Belangers? CdéV is niet nodig in deze regering en ze lachen u uit”, besluit Van Grieken.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen